Interessant:

Samsung Galaxy Tab 10.1 verboden

nieuws 9 augustus 2011 om 22:50

Apple heeft vandaag in Düsseldorf een belangrijke slag geslagen in haar strijd tegen Samsung. Voorlopig is de verkoop van de Samsung Galaxy Tab 10.1 verboden in alle landen van de Europese Unie, behalve Nederland.

Een rechter in Düsseldorf heeft geoordeeld dat Samsung met de Galaxy Tab 10.1 inbreuk maakt op het intellectueel eigendom van Apple. Volgens patentblogger Florian Mueller gaat het - meer specifiek - om een inbreuk op het modelrecht.

Apple heeft enkele aspecten van het design van haar iPad geregistreerd bij het 'Office for Harmonization in the Internal Market (Trade Marks and Designs)', kortweg OHIM in Alicante. Het OHIM is een officieel orgaan van de Europese Unie. Elk land heeft één of meerdere rechtbanken die over eventuele inbreuken van OHIM-registraties kunnen oordelen. Een uitspraak van zo'n rechtbank geldt dan tevens voor de hele Europese Unie.

Rechtenhebbers bepalen zelf welke rechtbank zij over het geschil willen laten oordelen. Bij dit forum-shoppen wordt veelal gekozen voor het Landgericht Düsseldorf, omdat deze rechtbank er om bekend staat vaak op de hand te zijn van rechtenhebbers. Meer dan de helft van de Europese OHIM-zaken vindt dan ook plaats in Düsseldorf.

Overigens valt door een juridische complexiteit alleen Nederland niet onder de uitspraak van de rechter in Düsseldorf. In Den Haag vindt morgen een apart kort geding plaats om ook de Samsung Galaxy Tab 10.1 in Nederland te verbieden.

Foss Patents