Interessant:

Belgie: geen exclusieve iPad-abonnementen

nieuws 1 februari 2011 om 12:46

De Vlaamse minister van Media, Ingrid Lieten, is bezorgd over Apple's eis voor exclusieve iPad-abonnementen; zij heeft hierover een brief geschreven aan Apple en de Europese Commissie.

Abonnees op de Vlaamse krant De Standaard en het Vlaamse magazine Knack kunnen tot op heden hun blad ook gratis lezen op de iPad. Dat zint Apple echter niet: het bedrijf liet de uitgevers weten dat zij een iPad-abonnement niet via eigen kanalen mochten aanbieden, maar alleen via de iTunes Store. Apple rekent 30 procent commissie op abonnementen die via iTunes worden afgesloten. Naast abonnementen mogen ook e-books voor de iPad alleen via iTunes verkocht worden.

Uiteraard zien de uitgevers het niet zitten om iPad-abonnementen niet meer via het eigen kanaal aan te bieden en Apple daarvoor ook nog commissie te betalen, maar ook de Vlaamse minister van Media is ontevreden. Zij vindt dat Apple "de digitale businessontwikkeling van de Vlaamse uitgeversbedrijven en hun klantenrelatie doorkruist", aldus de Vlaamse krant De Morgen. Zij wil dat Apple een akkoord sluit met de uitgevers voor vrijere richtlijnen. Ze heeft haar bezorgdheid over Apple's richtlijnen per brief laten weten aan Apple en aan de Europese Commissie, onder meer aan eurocommissaris Neelie Kroes van Digitale Agenda.

Apple hult zich over de kwestie weer eens in stilzwijgen. Deze week verschijnt overigens ook de eerste exclusieve iPad-krant: The Daily van mediamagnaat Rupert Murdoch, eigenaar van mediaconcern News Corp. Niet verrassend: je zal je alleen via iTunes op The Daily kunnen abonneren.

De Morgen