Interessant:

Google gaat e-books verkopen via Google Editions

nieuws 7 mei 2010 om 09:35

Google heeft Google Editions aangekondingd, een nieuwe service waar je e-books kan kopen; hiermee wil Google de grote concurrent op dit terrein, Amazon, aftroeven.

Het idee is dat je een boek dat je via Google Book Search vindt (en dat je niet of maar gedeeltelijk kan bekijken vanwege auteursrecht) via Google Editions direct kan bestellen. Ook wil Google nauw samenwerken met (Amerikaanse) boekwinkels. De zoekgigant wil dat zij de digitale boeken via Google Editions gaan aanbieden; als ruil daarvoor krijgen ze een klein percentage per verkocht boek. Het is maar de vraag of dit principe - dat gebaseerd is op Google's advertentiemodel - ook in de boekenwereld zal werken. Het lijkt logischer dat boekwinkels nog altijd liever een fysiek boek uit de eigen voorraad verkopen.

Google weet nog niet of het de prijzen van de digitale boeken in de Google Editions Store zelf gaat bepalen of dat uitgevers de prijs zelf kunnen vaststellen. De Google e-books zijn met elke webbrowser, en dus ook met elk model e-reader (en bijvoorbeeld dus ook met de iPad of iPhone), te lezen.

Google Editions moet de concurrentie aangaan met de succesvolle e-bookstore van Amazon en met Apple's onlangs geintroduceerde iBook Store. Of deze service ook Nederland komt, is nog niet duidelijk.

Wall Street Journal