Interessant:

E-readers populair in Nederland

nieuws 8 januari 2010 om 19:24

Etailer Bol.com is blij verrast met de verkochte aantallen e-readers en digitale boeken in 2009; de verkopen bleken vijf keer hoger te zijn dan vooraf ingeschat.

Volgende week presenteert Bol.com zijn jaarcijfers maar meldt nu al dat er circa 63.000 digitale boeken en 14.000 e-readers zijn verkocht . Ook de gratis boeken die bol.com aanbiedt, zijn met vele tienduizenden downloads populair.

Klanten kochten gemiddeld 4,5 electronisch boek binnen twee maanden na de aanschaf van hun e-reader. 80 procent van de verkochte digitale boeken was Nederlandstalig. De meest populaire titels waren ‘Mannen die vrouwen haten’ van Stieg Larsson en ‘Het lot van de familie Meijer’ van Charles Lewinsky, ‘Het diner’ van Herman Koch en ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ van Paulien Cornelisse.

Algemeen directeur Daniel Ropers: "Kijkend naar onze verkoopcijfers en eerdere berichten over het aantal verkochte e-readers en digitale boeken, zien wij dat bol.com in Nederland die aantallen vrijwel geheel voor zijn rekening neemt. Ook het grote aantal digitale boeken dat klanten aanschaffen heeft ons verrast. Als je kijkt naar de vijf tot zes boeken die een gemiddelde klant jaarlijks bij ons aanschaft, is 4,5 digitale boeken in twee maanden tijd enorm veel. Je kunt dus stellen dat lezers duidelijk meer boeken kopen na hun overstap van traditioneel naar digitaal lezen."

Het huidige aanbod Nederlandse titels groeide sinds de introductie met ruim 1.000 titels tot 2.544 titels, het Engelstalige assortiment met bijna 11.000 tot 121.610 digitale boeken.

Een reden voor de populariteit van digitale boeken moet niet direct gezocht worden in de prijsstelling. Een digitaal boek is gemiddeld 20% goedkoper dan een gedrukt boek, en dat is voor velen gevoelsmatig wat karig als je bedenkt dat de druk- en distributiekosten van deze boeken nihil zijn.

portablegear.nl