Interessant:

Koopgids tablets

koopgids 30 oktober 2018 om 11:14

Ben je op zoek naar een nieuwe tablet? De keuze is relatief beperkt, maar toch moet je een aantal knopen doorhakken. Wij helpen je met het kiezen van de juiste tablet.

De populariteit van tablets nam met de introductie van de Apple iPad in 2010 een enorme vlucht. In de het taalgebruik is iPad vaak ook synoniem voor een tablet. Niet elke tablet is echter een iPad. De laatste jaren zijn de tabletverkopen fors gedaald. Dit ligt niet aan de populariteit van het product, bijna elk huishouden heeft wel één of meerdere tablets, maar aan de afwezigheid van een noodzaak om te vervangen. Veel tablets van vier of vijf jaar oud functioneren nog prima. Toch is het verstandig om niet te lang met een oude tablet te blijven werken. Op een gegeven moment wordt een oude tablet onveilig doordat er geen beveiligingsupdates meer uitgebracht worden.

Welk besturingssysteem?

Qua besturingssysteem is de keuze eenvoudig. Je kan kiezen uit iOS van Apple op alle iPad's en Android op vrijwel alle overige tablets. Ook Windows kom je nog wel eens tegen als besturingssysteem, maar dit is vooral op (hybride) tablets voor de zakelijke markt. De keuze voor iOS of Android is persoonlijk. De besturingssystemen ontlopen elkaar niet heel veel. Ook is de overstap van het ene naar het andere besturingssysteem goed te doen, er is geen lang leerproces nodig. Qua beveiliging en updates heeft iOS de voorkeur. Apple brengt periodiek nieuwe iOS versies uit en rolt gedurende een lange periode, uit naar alle apparaten. Bij Android is het updateproces lastiger. Elk jaar komt er een nieuwe Android versie, maar vervolgens moeten de fabrikanten deze versie weer geschikt maken voor hun apparaten. Het is altijd maar weer de vraag of en wanneer een Android-apparaat een update krijgt. Zo zijn er in november 2018 nog steeds telefoons die op een Android 8 update wachten uit 2017. Op beide platformen kan je apps installeren. Veel apps zijn zowel in Google Play als de Apple App Store verkrijgbaar. App ontwikkelaars hebben nog steeds een lichte voorkeur voor Apple, waardoor de keuze in de App Store toch wat hoger is dan in Google Play.

Bekende iOS opmaak
Bekende iOS opmaak

Welk Scherm?

De tweede belangrijke keuze is de keuze voor schermgrootte. Op dit moment zijn er drie dominante formaten. Kleine tablets hebben een schermformaat van 7-inch. Middelgrote tablets hebben een schermformaat van 8,9-inch. Grote tablets hebben ten slotte formaten vanaf 10,1-inch. De iPad Pro is met 12,9-inch van de buitencategorie. De scheidslijn tussen grote telefoons (phablets) en kleine tablets is klein, maar door de andere schermverhouding van tablets, heb je bij een kleine tablet toch een aanzienlijk groter schermoppervlak dan bij een phablet. De schermkeuze hangt met name af van het doel. Wil je de tablet vaak meenemen op reis dan is een kleiner formaat aan te raden. Niet alleen is deze beter mee te nemen, maar ook hoef je een kleine tablet minder vaak op te laden. Wil je de tablet gebruiken om thuis multimedia te ervaren, of om op te werken, dan is een groter scherm weer fijner. De schermresolutie bepaalt de scherpte van het scherm. Tegenwoordig hebben alle tablets een voldoende hoge resolutie. Wil je veel films kijken zoek dan een tablet uit met een hoge resolutie (en goed geluid!).

iPad Pro - Enorme schermen
iPad Pro - Enorme schermen

Alleen WiFi, of ook 4G?

Veel tablets zijn verkrijgbaar in een WiFi-only (alleen WiFi) of een WiFi / 4G-variant. Het voordeel van een 4G variant is dat je overal online kan, terwijl je bij een WiFi-only variant alleen online kan op plekken met WiFi-ontvangst. Doordat alle nieuwe telefoons een hotspot functie hebben, is de noodzaak om een 4G-tablet te kopen ons inziens minimaal. Het is nu zo makkelijk om met je tablet via je telefoon online te komen dat je de extra aanschafkosten van een 4G model én de extra maandelijkse kosten voor een 4G simkaart beter in je zak kan houden.

Alleen WiFi zou voldoende moeten zijn
Alleen WiFi zou voldoende moeten zijn

Processor, opslag en geheugen

Qua processor, opslag en geheugen is de keus relatief makkelijk. Als je alleen wilt internetten, e-mailen, en wat eenvoudige apps wilt doen kan je met elke tablet tot 200 euro uit de voeten. Wil je gamen, content maken, of veel video's bekijken dan zijn de prestaties meer van belang. Hoe duurder de tablet, hoe beter de prestaties. De hoeveelheid opslaggeheugen hangt ook af van je gebruik. Als je een tablet neemt met uitbreidbaar geheugen dan kan je vrij eenvoudig je opslaggeheugen vergroten met een extra microSD kaart. Bekijk hier wat je kan doen met 1 GB opslaggeheugen.

Stylus

Een aantal tablets is geoptimaliseerd voor het werken met een stylus (klein pennetje). Dit zijn met name de wat duurdere tablets (deels) gericht op de zakelijke markt. Tablets met een stylus zijn vaak duurder dan tablets zonder stylus. Bedenk dus goed of je een stylus nodig hebt. Let er ook op of je de stylus in de tablet kan schuiven; dat voorkomt dat je de stylus kwijtraakt.

portablegear.nl