Interessant:
Grote foto
Gearchiveerd
OSBlackBerry 10
Opslag MB
Scherm3,1" (328 ppi)
Camera8,0 megapixel
Foto BlackBerry Q10 1 Foto BlackBerry Q10 2 Foto BlackBerry Q10 3 Foto BlackBerry Q10 4

Inleiding

De BlackBerry Q10 is samen met de tegelijkertijd geintroduceerde BlackBerry Z10 de eerste BlackBerry-smartphone met het nieuwe BlackBerry 10-besturingssysteem. Waar de Z10 enkel beschikt over een 4,2-inch touchscreen is de Q10 uitgerust met een 3,1-inch touchscreen én een volledig qwerty-toetsenbord. Het vertrouwde touchpad is echter verdwenen. De Q10 is verder voorzien van een dual-core processor en 2GB RAM, een 8-megapixel camera met een 1080p Full HD-videorecorder, een microSD-kaartslot, WiFi, Bluetooth 4.0, 3G/HSDPA, 4G/LTE, aGPS en NFC. BlackBerry Messenger 6 is voorgeinstalleerd. Meer apps zijn te downloaden via BlackBerry World. Met BlackBerry 10 krijg je de beschikking over geavanceerde functionaliteiten als BlackBerry Hub (voor een snel overzicht van al je berichten en chatgesprekken), BlackBerry Balance (om privé en werk gescheiden te houden), BBM Video with Screen Share (waarmee je vanuit een BBM-chat direct kan wisselen naar een BBM Video face-to-face-gesprek) en Camera with Time Shift Mode (waarmee enkele milliseconden voor- en nadat je een foto maakt beeld wordt vastgelegd, zodat je de optimale foto maakt). De BlackBerry Q10 komt in het wit of zwart. Dit toestel is opgevolgd door de BlackBerry Classic (Q20).

Specificaties

De BlackBerry Q10 is voorzien van een 1,5 GHz ARM Cortex-A9 dual-core processor met 2 GB RAM. De BlackBerry Q10 heeft 16 GB intern opslaggeheugen. Dit geheugen is uitbreidbaar met een microSD geheugenkaart. Het vermogen van de accu bedraagt 2.100 mAh. Met de Q10 kan je razendsnel mobiel internetten dankzij de 4G (LTE) ondersteuning. De snelheid van 4G heft het verschil tussen thuis en onderweg op, waardoor ook bijvoorbeeld streaming video tot de mogelijkheden behoort. Het toestel ondersteunt verder Bluetooth (voor draadloze communicatie met andere Bluetooth apparaten, zoals headsets) en WiFi (voor draadloze communicatie met thuis- of bedrijfsnetwerken). Foto's en video's maak je met de 8-megapixel camera aan de achterzijde van het toestel. De frontcamera, bijvoorbeeld voor selfies en videogesprekken, heeft een resolutie van 2,0 megapixel. Foto's maken in het donker is mogelijk dankzij de aanwezige flitser. De BlackBerry Q10 is uitgerust met een Super AMOLED-scherm met een resolutie van 720 x 720 pixels. Super AMOLED borduurt voort op AMOLED en zorgt voor een zeer helder scherm met een lage energieconsumptie. Groot voordeel ten opzichte van reguliere AMOLED displays is de goede zichtbaarheid van het scherm in de zon. De Q10 is verkrijgbaar in de kleuren wit en zwart.

Besturingssysteem (OS)

De BlackBerry Q10 draait op BlackBerry 10. BlackBerry 10 (voorheen BBX) is een op QNX-gebaseerd mobiel besturingssysteem voor BlackBerry-smartphones, waarmee BlackBerry definitief nam van BlackBerry 7. BlackBerry 10 beschikt over geavanceerde functionaliteiten als BlackBerry Hub (voor een snel overzicht van berichten en chatgesprekken), BlackBerry Balance (om privé en werk gescheiden te houden), BlackBerry KeyBoard (een on-screen toetsenbord die je schrijfstijl herkent om sneller te kunnen typen), BBM Video with Screen Share (waarmee je vanuit een BBM-chat direct kan wisselen naar een BBM Video face-to-face-gesprek) en Camera with Time Shift Mode (waarmee enkele milliseconden voor- en nadat je een foto maakt wordt vastgelegd, zodat je de optimale foto neemt). Apps voor BlackBerry 10 zijn te vinden via BlackBerry World.

Multimedia

BlackBerry 10 ondersteunt een breed scala aan audio-, image- en videoformaten. De ondersteunde videoformaten zijn onder andere H.263, H.264, WMV9, MPEG4 en AVI. Op audiogebied kan BlackBerry 10 uit de voeten met AAC, MP3, WAV, WMA, maar ook met FLAC en Vorbis. Images zijn ten slotte te bekijken in de formaten BMP, GIF, JPG, PNG en TIF.

Prijzen en beoordelingen BlackBerry Q10

Van de BlackBerry Q10 staan op dit moment geen prijzen in de prijzendatabase van PortableGear. De BlackBerry Q10 is door 9bronnen getest met als (gemiddeld) cijfer een 7,2. Lees in het BlackBerry Q10 testoverzicht de testen

Specificaties BlackBerry Q10

Algemeen
ProductBlackBerry Q10
Aankondiging2013
Verkoopstart2013
Design
Kleuren

Gewicht139 gram
Afmetingen120,0 x 67,0 x 10,0 mm
IP codering
Soort simkaartmicro-SIM
Accuvermogen2.100 mAh
Besturingssysteem
OSBlackBerry 10
CPU/Geheugen
ProcessorARM Cortex-A9
Kloksnelheid2 core (max 1,5 GHz)
RAM2 GB
Uitbreidbaar
Opslag16 GB + microSD
Scherm
Scherm3,1" (328 ppi)
Resolutie720 x 720px
SchermsoortSuper AMOLED
Verstevigd glass
Camera
Camera8,0 megapixel
Flits
Beeldstabilisatie
Selfiecamera2,0 megapixel
Beeldstabilisatie
Overig
Vingerafdruksensor
Radio
Connectiviteit
WiFi
Bluetooth
NFC
Datasnelheid4G/LTE
DualSIM
VerbindingUSB