Interessant:

Voor- en nadelen van glasvezel

achtergrond 31 mei 2021 om 19:24

Niet alleen het mobiele netwerk is de afgelopen jaren veel sneller geworden, ook je vaste netwerk heeft flinke sprongen gemaakt. Steeds meer plekken in Nederland hebben glasvezel. In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over glasvezel.

Het is fijn dat de uitrol van 5G goed gaat en zowel abonnementen als telefoons steeds goedkoper worden, maar de meeste tijd zit je waarschijnlijk thuis op je telefoon, laptop op tablet. Thuis zijn enorme snelheden mogelijk dankzij glasvezel. Een glasvezel is een dunne streng glas zo dun als een haar. In een glasvezel kabel liggen een groot aantal van deze strengen. Door met laserlicht signalen door deze kabels te sturen kan er datacommunicatie plaats vinden. Laserlicht kan extreem snel aan en uit, waardoor er veel informatie in korte tijd verstuurd kan worden.

Voordelen

Glasvezel internet heeft een aantal voordelen. Allereerst is de snelheid van de datacommunicatie erg hoog. Met glasvezel is er een veel hogere snelheid mogelijk dan met ADSL of met kabel. T-Mobile biedt bijvoorbeeld pakketten aan met een snelheid van 50, 100 of 1.000 Mbit/s. Een ander voordeel is dat de snelheid van glasvezel over lange afstanden constant is. Bij ADSL wordt je snelheid lager als je verder van de centrale af zit. Het laatste voordeel is dat de up- en downloadsnelheid van glasvezel hetzelfde is. Een bestand versturen of ontvangen gaat dus even snel. Bij ADSL en bij de kabel zijn de uploadsnelheden fors lager dan de downloadsnelheid. Het uploaden van bestanden, foto's, video's of backups gaat daarom bij glasvezel een stuk sneller.

Nadelen

Het grootste nadeel van glasvezel internet is dat het nog niet overal in Nederland verkrijgbaar is. ADSL werkt op de bestaande telefoonkabel en kabel maakt gebruik van de televisiekabel. Deze kabels liggen al bijna overal in Nederland. Glasvezelkabels moeten nieuw worden gelegd. Op steeds meer plekken is er glasvezel, maar op veel plekken ook niet. Check daarom altijd eerst of jouw huis of wijk al aangesloten is op het glasvezel netwerk. Op de glasvezel kaart van Stratix kan je de dekking van glasvezel zien. Opvallend genoeg is de beste dekking in het oosten en zuiden van het land. Wil je specifiek voor jouw adres de mogelijkheden weten? Dan kan je bijvoorbeeld bij T-Mobile een glasvezelcheck doen. Een ander nadeel is dat glasvezel- abonnementen in het algemeen wat duurder zijn dan ADSL abonnementen. Dat beeld is enigszins vertekend omdat de abonnementen vaak wel veel meer snelheid bieden, wat het vergelijken moeilijk maakt. Vaak ben je ook nog aansluitkosten verschuldigd.

Aanleg

De aanleg van glasvezel is gratis, maar je moet wel toestemming geven om de aansluiting ook in je huis aangesloten te krijgen. Het is erg verstandig om dit direct te doen, zelfs als je geen plannen hebt om gebruik te maken van glasvezel. In je meterkast heb je waarschijnlijk ook een kabel en telefoonaansluiting, terwijl je er maar één gebruikt. Met glasvezel krijg je dan een derde aansluitpunt. Dit geeft je voor de toekomst de mogelijkheid om snel gebruik te maken van het glasvezelnetwerk. Weiger je de aansluiting? Dan zal je waarschijnlijk later extra kosten moeten maken om toch gebruik te kunnen maken van glasvezel.

portablegear.nl