Interessant:

Samsung Galaxy S9 versus S8

achtergrond 26 maart 2018 om 12:45

In dit artikel zetten wij de verschillen (en overeenkomsten) tussen de Galaxy S8 en Galaxy S9 op een rij. De Galaxy S9 kost 300 euro meer dan de S8. Wij kijken of de S9 dit prijsverschil waar maakt.

De Galaxy S9 is geen enorme stap voorwaarts ten opzichte van de Galaxy S8. Dat is Samsung ook niet kwalijk te nemen; wat moet je nu nog eigenlijk aan een telefoon toe voegen om hem nog beter te maken. De schermen zijn al scherp, de processoren zijn al scherp en de camera's zijn nog nooit zo goed geweest als nu. De Galaxy S9 biedt vooral een aantal kleinere verbeteringen. Alleen op cameragebied heeft Samsung een aantal innovatieve stappen genomen.

Infographic Samsung Galaxy S8 versus Galaxy S9
Infographic Samsung Galaxy S8 versus Galaxy S9

Camera

De camera op de Samsung Galaxy S9 is flink onder handen genomen. Zowel de Galaxy S9 als de Galaxy S9+ hebben een dubbel diafragma op de hoofdcamera. De toestellen kiezen zelf, afhankelijk van de lichtomstandigheden, het juiste diafragme. Er wordt een grote lensopening gebruikt in de schemering en een kleine lensopening bij voldoende licht. De toestellen kunnen zo volgens Samsung ongeveer 28 procent meer licht opvangen. De S9+ is nu het eerste Samsung toestel voorzien van een dubbele camera. En camera zorgt voor de reguliere opnames, terwijl de andere camera gebruikt kan worden om optisch tot twee keer in te zoomen. Beide camera's hebben optische beeldstabilisatie.

Design

Het design van de Galaxy S9 wijkt niet superveel af van dat van de S8. De toch al dunne randen zijn op de Galaxy S9 nog dunner dan op de S8. Klein, maar handig detail, is dat de vingerafdruksensor nu onder de camera is geplaatst, in plaats van daarnaast. Per ongeluk met je vinger op de camera drukken zal nu niet zo veel meer voorkomen. Opvallend is dat de Galaxy S9 en S9+ wat dikker en wat zwaarder zijn dan zijn voorgangers, alhoewel je de 0,5 millimeter extra dikte en 8 tot 15 gram extra gewicht niet direct zal opmerken. Qua robuustheid is er niks veranderd. Dat betekent dat je kan rekenen op Gorilla Glass en water- en stofdichtheid conform IP68.

Scherm

De schermen van de Galaxy S8 en S9 zijn op papier identiek. De Galaxy S9 heeft net als de Galaxy S8 een gebogen 5,8-inch Super AMOLED display met een 1.440 x 2.960 resolutie. Bij de Galaxy S9+ is ook geen verschil met zijn voorganger te vinden. Het 6,2-inch gebogen Super AMOLED display heeft dezelfde 1.440 x 2.960 resolutie als de Galaxy S8. Beide schermen hebben een 18,5:9-resolutie. Nieuw zijn Edge Lighting Notifications en App Pair om gemakkelijker te multitasken. Het scherm van de Galaxy S9 is wel iets zwarter dan voorheen, waardoor het scherm vrijwel volledig wegvalt tegen de rand als het toestel in standby staat.

Prestaties

De S9 is veruit de snelste Samsung telefoon ooit, maar omdat de Galaxy S8 ook al erg krachtig was is het een voordeel dat je in de praktijk beperkt merkt. De hoeveelheid RAM was bij de S8 en de S8+ 4 GB. De S9 heeft ook 4 GB intern geheugen, maar de S9+ krijgt van Samsung 6 GB intern geheugen mee. De hoeveelheid opslaggeheugen is met een kaartje met 400 GB uit te breiden bij de Galaxy S9. Bij de Galaxy S8 kwam je niet verder dan 256 GB.

Overig

Ook voor de rest zijn er weinig verschillen tussen de Galaxy S8 en Galaxy S9. Natuurlijk draait de S9 standaard op Android Oreo, maar de Galaxy S8 krijgt een update naar het nieuwste Android OS, voor zover dat nog niet gebeurd is. De accu-inhoud is met 3.000 en 3.500 mAh onveranderd. Qua geluid springt de S9 er wel uit, met een dubbele stereo-speaker die getuned is door AKG. Ook de ondersteuning van Dolby Atmos op de Galaxy S9 is een pluspunt ten opzichte van de S8. Tot slot biedt de Galaxy S9 nog een extra ontgrendel-functie van je telefoon, dankzij gezichtsherkenning.

Conclusie

De Galaxy S9 is een kleine stap voorwaarts ten opzichte van de Galaxy S8. Grootste veranderingen zijn de verbeterde camera en het verbeterde geluid op de Galaxy S9. Als je niet perse het allernieuwste toestel wilt hebben vinden wij op dit moment de Galaxy S8 een betere keus dan de Galaxy S9. De S8 en S8+ zijn op dit moment verkrijgbaar voor ongeveer 550 respectievelijk 650 euro. Voor de S9 en S9+ betaal je rond de 850 respectievelijk 950 euro. Een prijsverschil van 300 euro! De verbeteringen die te vinden zijn op de Galaxy S9 zijn op dit moment dusdanig klein dat deze geen prijsverschil van 300 euro kunnen rechtvaardigen.

portablegear.nl