Interessant:

iPad mini 2 Retina vs. iPad mini 1: verschil

achtergrond 9 november 2013 om 11:50

De iPad mini 2 Retina is de opvolger van de originele iPad mini. PortableGear zet de belangrijkste verschillen tussen de twee modellen op een rij.

Display & gewicht

De belangrijkste vernieuwing op de iPad mini 2 Retina ten opzichte van de iPad mini 1 is - zoals de naam al aangeeft - de toevoeging van een zogenaamd Retina-display. De originele iPad mini is voorzien van een TFT IPS-display met een resolutie van 1.024 x 768 pixels (XGA). De mini 2 heeft een Retina IPS-display met een aanzienlijk hogere resolutie van 2.048 x 1.536 pixels (QXGA), waardoor het scherm van de tweede mini-iPad aanzienlijk scherper is en betere kijkhoeken biedt. Het formaat van het display van de iPad mini 2 en mini 1 is met 7,9-inch even groot. Door de nieuwe technologie (naast het nieuwe scherm is er een nieuwe processor, zie onder) is de iPad mini 2 wel enigszins zwaarder dan zijn voorganger: 331 gram voor het WiFi-only model en 341 gram voor het WiFi + 3G/4G model, waar dit voorheen respectievelijk 308 gram en 312 gram was.

Processor

Naast het nieuwe display is de belangrijkste vernieuwing op de†iPad mini 2 Retina†de nieuwe 1,3GHz dual-core 64-bit Apple A7-processor met M7-coprocessor. Dit is dezelfde krachtige processor als waarover de grotere iPad Air beschikt. De†iPad mini 1†beschikt over een oudere 1GHz dual-core Apple A5-processor. De A7-chip is volgens Apple een bijzonder krachtige en†energie-efficiŽnte processor die†40 (!) keer zo snel is als de processor in de originele†iPhone. De M7-coprocessor†verwerkt data van de accelerometer, de gyroscoop (oftewel de bewegingssensoren) en het kompas, zodat de A7-processor ontlast wordt voor nog†energie-efficiŽntere prestaties.†

Besturingssysteem

De iPad mini 2 Retina†wordt standaard geleverd met†iOS 7, waar de iPad mini 1†kwam met†iOS 6. Een iOS 7-update is echter beschikbaar voor de iPad mini 1 (en voorgaande iPad-modellen vanaf de†iPad 2).†Opvallendste vernieuwing aan iOS 7 is de nieuw ontworpen interface. De†interface heeft een nieuwe 'platte' vormgeving met een 3D-sausje: als je je iPhone of iPad beweegt, verandert het perspectief, zodat het lijkt alsof je werkt in een 3D-interface.†Via het nieuwe Control Center in iOS 7 heb je snel toegang tot de instellingen en apps van je iPhone of iPad. Alle opties zijn nu slechts ťťn swipe verwijderd van het scherm waarop je zit (inclusief het lockscherm). Verder zijn er veel verbeteringen doorgevoerd op het gebied van onder meer Multitasking, de Camera-app en de Safari-browser. Daarnaast wordt vanaf iOS 7 AirDrop (eerder beschikbaar voor Mac OS 10.7) ondersteund. Met†AirDrop (waarvoor wel een iCloud-account is benodigd) kan je eenvoudig en snel foto's, video's, contacten en andere content van apps delen met de Share-toets. Vanaf iOS 7 biedt Apple gratis software (waaronder KeyNote, Numbers, Pages en GarageBand) aan in de App Store.

Camera's

De iPad mini 2 Retina is net als de iPad mini 1†voorzien van een†5-megapixel iSight-camera met een 1080p Full HD-videorecorder en een 1,2-megapixel 720p HD FaceTime-frontcamera. Dankzij de A7-processor functioneert de camera van de mini 2 echter sneller en vloeiender. Tevens is de optie tot 3x zoom bij video-opnames toegevoegd. Daarnaast is er in iOS 7 een vernieuwde Camera-app, waarmee je nu onder meer ook vierkante foto's kan maken.

Geheugen

De†iPad mini 1†was aanvankelijk beschikbaar met 16GB, 32GB of 64 geheugen. Met de komst van de†iPad mini 2 Retina†worden het 32GB en 64GB geheugen echter uitgefaseerd en is de mini 1 alleen nog te koop met 16GB. Bij de mini 2 heb je de keuze uit modellen met 16GB, 32GB, 64GB of 128GB geheugen.

Startprijs & conclusie

De goedkoopste uitvoering van de†iPad mini 2 Retina†(16GB, WiFi-only) is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 389 euro. Dat is aanzienlijk meer dan de adviesprijs van de†iPad mini 1†(16GB, WiFi-only), waarvoor je 289 euro moet neertellen. Je krijgt echter wel de beschikking over een aanzienlijk beter scherm en een krachtigere processor - wat voor veel gebruikers waarschijnlijk de 100 euro meer waard is.

Apple iPad mini 2
Apple iPad mini 2

portablegear.nl