Interessant:

Telfort ToestelLease voor- en nadelen

achtergrond 12 juni 2013 om 09:16

Sinds 2012 is het mogelijk om bij Telfort je telefoon te leasen. Voor een vast bedrag per maand krijg je een telefoon of smartphone in bezit. PortableGear zet de voor- en nadelen van leasen voor je op een rij.

Eigenschappen van lease Bij toestellease betaal je een vast bedrag per maand om een toestel te mogen gebruiken. Je  wordt dus geen eigenaar van het toestel. Aan het eind van de leaseperiode (1 of 2 jaar) kan je wel het toestel overkopen van Telfort. Hoeveel je daar voor moet betalen is echter dan pas bekend, maar reken op een percentage van 15 - 35% van de dan geldende nieuwwaarde.

Voordeel 1: transparanter abonnement Het grote voordeel van toestellease is dat de tarieven transparanter worden. Bij reguliere abonnementen zijn de kosten van het toestel inbegrepen in het abonnement. Je abonnement is daardoor duurder dan het eigenlijk zou moeten zijn. Bij toestellease betaal je het toestel apart, waardoor de abonnementen fors goedkoper zijn. Bij Vodafone betaal je voor 225 minuten € 30, bij Telfort Basis kosten 300 minuten slechts € 7. Het verschil zit hem in de verborgen kosten van het toestel. Bij Telfort Basis is ook een abonnement van € 0 per maand mogelijk. 

Voordeel 2: flexibel abonnement Een tweede voordeel van toestellease is dat Telfort een heel flexibel abonnement aanbiedt. Wil je alleen sms'en of alleen een databundel? Dat kan. Bij Telfort selecteer je zelf een ideaal abonnement. De leaseprijs is onafhankelijk van de samenstelling van je abonnement. Bij Telfort is het hierdoor mogelijk om bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S3 te leasen met alleen een sms-bundel van € 2 per maand.

Voordeel 3: defecten zijn gedekt Een derde voordeel is dat Telfort zorgt voor een goed werkende telefoon. Bij defecten (niet door water- of valschade, of schade die je zelf hebt aangericht) komt er een monteur om de problemen te verhelpen (binnen 24 uur).

Nadeel 1: toestellen duur In het algemeen geldt dat leasen duurder is dan zelf aanschaffen. Telefoons zijn hierop geen uitzondering. In de tabel (onder aan pagina) worden de leasetarieven van Telfort vergeleken met de goedkoopste losse toestelprijs. De totale leasekosten liggen tussen de 78 en 162 % van de losse toestelprijs bij een eenjarig abonnement. Bij een tweejarig abonnement liggen de tarieven tussen de 102 en 350(!) % van een los toestel. Telfort is met name duur bij goedkope toestellen. Voor een entry-level toestel van € 30 betaal je bij Telfort een lease van € 4 per maand, wat neerkomt op € 96 over een periode van 2 jaar.

Als je rekening houdt met het aanschaffen van een leasetoestel aan het eind van de leaseperiode is leasen niet voordelig. De aanschaf van een toestel kost naar verwachting rond de 35% van de nieuwprijs bij een eenjarig abonnement. Bij een tweejarig abonnement zal dit percentage 15% bedragen. Een toestel los kopen kan uiteindelijk honderden euro's schelen.

Nadeel 2: ingewikkelde voorwaarden Een ander nadeel is dat er ingewikkelde voorwaarden gelden bij het leasen van een toestel. De voorwaarden van Telfort geven aan dat je het toestel aan het eind van de leaseperiode  werkend dient in te leveren. Wat precies verstaan wordt onder 'werkend' staat niet vermeld. Ook is onduidelijk wat er betaald moet worden als de telefoon niet 'werkend' is.

Als je het toestel niet kan inleveren aan het eind van de periode, bijvoorbeeld omdat je het toestel kwijt bent, dan ben je het overnamebedrag verschuldigd. Wat het overnamebedrag is weet je overigens van tevoren niet. Dat wordt aan het eind van de periode eenzijdig door Telfort bepaald. Je totale kosten zijn hierdoor van tevoren erg moeilijk in te schatten.

Tot slot valt bij de voorwaarden van artikel 23.1 lid e nog op, waarin staat dat je de software van de telefoon niet mag aanpassen. Er wordt geen uitzondering gemaakt voor reguliere software-updates, dus formeel mag je de toestellen niet updaten.

Conclusie Op abonnementsgebied is toestellease een goede zaak. Het grote voordeel van toestellease bij Telfort is dat je veel meer invloed hebt op de samenstelling van je eigen abonnement. Bovendien betaal je minder voor je abonnement omdat er geen toestelkosten in het abonnement verwerkt zitten.

Op toestelgebied zijn we minder te spreken over toestellease. De toestellen bij Telfort zijn in het algemeen een stuk duurder dan de losse toestelprijs. Als voordeel staat dan wel de reparatiedienst van Telfort voor je klaar bij problemen. Daarnaast hoef je het toestel natuurlijk ook niet voor te financieren.

Wil je echter echt goedkoop bellen dan raden wij aan om zelf een toestel te kopen in combinatie met een Telfort abonnement. Je bent dan een stuk goedkoper uit en hebt niet te maken met allerlei (beperkende) voorwaarden die bij lease komen kijken. Elk nieuw toestel heeft 2 jaar garantie, dus problemen kan je zelf laten oplossen. Naast het financiele voordeel ben je ook flexibeler omdat je vaker kan wisselen van telefoon. 

Ons inziens is lease alleen interessant als de leasebedragen in de buurt komen van de afschrijving. We zijn daarbij uitgegaan dat lease meer dan 35 procent (12 maanden) of meer meer dan 15% (24 maanden) moet verschillen met zelf kopen. Geen enkel toestel van Telfort voldoet op dit moment (juni 2012) aan deze voorwaarden. 

Al met al biedt Telfort Basis je de mogelijkheid om een compleet maatwerk abonnement te maken. De toestellease is echter zo duur dat we aanraden om het toestel los aan te schaffen, indien je daar de mogelijkheid toe hebt.as

Actuele leasetarieven Telfort Basis met ToestelLease |TOESTELLEASETABEL|

portablegear.nl


Gerelateerde producten