Interessant:

HTC Sensation XL vs. Sensation XE: verschil

achtergrond 12 oktober 2011 om 15:03

Met de HTC Sensation XL en de HTC Sensation XE heeft HTC twee nauwverwante high-end Android-smartphones met bijna dezelfde naam in huis. PortableGear bespreekt de belangrijkste verschillen.

Display
De HTC Sensation XL heeft met 4,7-inch een stuk groter display dan de 4,3-inch HTC Sensation XE, waardoor de XL iets prettiger in gebruik is bij het weergeven van multimedia, zoals internetpagina's en video's. Vreemd is echter dat de XL gebruikt maakt van de reguliere LCD-schermtechnologie, terwijl de kleinere XE een superLCD-display heeft, waarop de kleuren iets beter en scherper worden weergegeven.

Afmetingen
De HTC Sensation XL heeft een groter display dan de HTC Sensation XE, dus het zal niet verwonderen dat het toestel ook enigszins groter en zwaarder is dan de XE. Opmerkelijk is echter dat de grotere XL wel dunner (9,9 millimeter) is dan de XE (11,3 millimeter).

Processor
De HTC Sensation XE heeft een dual-core 1,5GHz Qualcomm Snapdragon MSM8260-processor, waar de grotere HTC Sensation XL het moet doen met een single-core 1,5GHz Qualcomm Snapdragon MSM8255-processor. Dat is wederom een opmerkelijke keuze, omdat je zou verwachten dat juist bij een groot 4,7-inch multimedia-toestel wordt gekozen voor een processor met dubbele kernen voor de allersnelste prestaties. Tevens beschikt de processor van de XE over een Adreno 220 GPU en de XL over een Adreno 205 GPU; de XE biedt daardoor ook betere grafische prestaties. Overigens wil dat niet zeggen dat de XL niets klaar speelt, want ook zijn processor is krachtig, maar de XE biedt nu eenmaal meer processorkracht.

HTC Sensation XE vs. HTC Sensation XL: verschil
HTC Sensation XE vs. HTC Sensation XL: verschil

Geheugen
De HTC Sensation XE heeft 4GB geheugen, waarvan 1GB kan worden gebruikt voor opslag door gebruikers. Dit geheugen is uitbreidbaar middels microSD; een 16GB microSD-geheugenkaart wordt meegeleverd. De HTC Sensation XL heeft 16GB geheugen, dat niet uitbreidbaar is. De XE heeft dus als voordeel dat je het geheugen kan uitbreiden. Toch is het 16GB geheugen van de XL een groot voordeel, omdat het niet mogelijk is om alle apps op een microSD-kaart te installeren; een flink intern opslaggheugen is daarom eigenlijk onmisbaar.

Connectiviteit
De HTC Sensation XL en de HTC Sensation XE hebben met ondersteuning van WiFi & WiFi-tethering, DLNA, 3G/HSDPA en DLNA vrijwel dezelfde connectiviteitsmogelijkheden. De XL heeft een betere webcam (1,3-megapixel) dan de XE (0,3-megapixel). De XE daarentegen heeft een HDMI-aansluiting, waardoor het toestel eenvoudig op een HD-televisie is aan te sluiten. Op de XL ontbreekt een HDMI-aansluiting.

Camera
Zowel de HTC Sensation XL als de HTC Sensation XE heeft een 8-megapixel camera aan boord. Met de camera van de XE kan je video's in 1080p Full HD-kwaliteit opnemen; de camera van de XL laat je video's 'slechts' in 720p HD-kwaliteit opnemen.

Software
De HTC Sensation XL en de HTC Sensation XE draaien beide op Android 2.3 Gingerbread, respectielijk versie 2.3.5 en 2.3.4. De verschillen tussen deze edities zijn slechts minimaal. Daarnaast is de XL voorzien van de vernieuwde HTC Sense 3.5-interface, dat ten opzichte van HTC Sense 3.0 (op de XE) enigszins verfijnder is. Het verschil is echter niet heel erg groot. Daarnaast ondersteunen beide toestellen de Beats Audio-technologie voor een optimale muziekervaring.

Conclusie
De 4,3-inch HTC Sensation XE heeft enkele punten voor op de 4,7-inch HTC Sensation XL, zoals een superLCD-display, een betere processor, een 1080p Full HD-videorecorder en HDMI-out. De Sensation XL is daarentegen dunner, terwijl hij wel een groter scherm heeft, heeft meer intern geheugen (dat niet uitbreidbaar is, maar wel handig voor de installatie van apps) en beschikt over de verfijndere HTC Sense 3.5-interface. Mocht je je telefoon veel gebruiken voor het bekijken van video's, dan is de Sensation XL met zijn grotere 4,7-inch scherm zeer geschikt. Speel je meer mobiele games (of wil je heel graag Full HD video-opnames maken), dan is het 4,3-inch beeldformaat en de snellere processor van de Sensation XE wellicht geschikter.

Pocket-lint.com