Interessant:

Viewsonic Viewpad-tablets krijgen veel kritiek te verduren

achtergrond 9 oktober 2011 om 11:01

Het Amerikaanse elektronicaconcern Viewsonic brengt in Nederland en BelgiŽ tablets met verschillende schermformaten en in alle prijsniveaus op de markt. Vrijwel alle Viewsonic-tablets krijgen van de vakpers echter veel kritiek.

Viewsonic brengt in Nederland en BelgiŽ verschillende tablets op de markt. PortableGear bekijkt de ontvangst in de vakpers van de Viewpad 7, Viewpad 10, Viewpad 10s en Viewpad 10pro.

Viewsonic Viewpad 7

Prijs: +/- Ä 169,-
De eerste 7-inch Viewsonic Viewpad 7 (met een 3-megapixel camera en Android 2.2 Froyo, maar zonder Flash-ondersteuning) krijgt veel kritiek te verduren. Volgens het Britse Cnet maken "de relatief trage processor en het ontbreken van Flash-support de Viewpad 7 geen tablet-topper." Het Amerikaanse PC Magazine vindt dat er "meer min- dan plusmunten zijn". Door het 7-inch formaat vinden critici de Viewpad 7 ook niet genoeg extra bieden ten opzichte van een smartphone met een groot display. Het Engelse TechRadar is van mening dat "als je al een smartphone hebt, je daar alles op kunt doen wat je op de Viewpad 7 ook kan. Met 7-inch valt de Viewpad 7 tussen de wal en schip van smartphone en tablet." Het eveneens Engelse Pocket-lint meldt dat "de Viewpad 7 niet echt gebruik maakt van de extra schermgrootte" en ook zij vinden de processor te traag.

Viewsonic Viewpad 7
Viewsonic Viewpad 7

Viewsonic Viewpad 10

Prijs: +/- Ä 395,-
De prijs van de Viewsonic Viewpad 10 is aanzienlijk hoger dan van de Viewpad 7. Daarvoor krijg je dan ook een groter scherm (10,1-inch) en een dual-besturingssysteem: je kan op deze tablet zowel Android 1.6 (zonder Flash-support, een Android 2.2-update is beschikbaar) als Windows 7 Professional gebruiken. De vakpers heeft forse kritiek op het dubbele besturingssysteem, omdat het een tweeslachtig gevoel geeft. "De Viewsonic Viewpad is een 10-inch dual-boot tablet die alles voor iedereen wil bieden, maar uiteindelijk overtuigt de Viewpad 10 noch als Windows 7-tablet noch als Android-tablet", aldus Laptop Magazine. "Het dual-boot besturingssysteem met Android en Windows is een beetje vreemd en lastig", vindt ook PC Advisor. "Eigenlijk vinden we niets goed aan de Viewsonic Viewpad 10. De dual-boot functie is overbodig en de tablet is eigenlijk alleen te gebruiken met Windows 7; Android 1.6 leverde constant problemen op", schrijft ten slotte ook TechRadar.

Viewsonic Viewpad 10
Viewsonic Viewpad 10

Viewsonic Viewpad 10s

Prijs: +/- Ä 225,-
De Viewsonic Viewpad 10s is een variant op de Viewpad 10. Dit 10,1-inch model heeft geen dual-besturingssysteem, maar heeft alleen Android 2.2 Froyo aan boord. Daarnaast zijn onder meer HDMI en GPS toegevoegd. De kritiek voor dit model is vernietigend, vooral vanwege de gebrekkige software. Pocket-lint schrijft: "De Viewsonic Viewpad 10s heeft niet bepaald stabiele software aan boord en het gevoel van de tablet in de hand is ook niet echt goed, waardoor we deze tablet moeilijk kunnen aanbevelen." TechRadar levert nog hardere kritiek: "De Viewsonic Viewpad 10s is nog net geen tablet-catastrofe, maar de interne specificaties en het ontbreken van geoptimaliseerde software staan een prettige tablet-ervaring in de weg."

Viewsonic Viewpad 10s
Viewsonic Viewpad 10s

Viewsonic Viewpad 10pro

Prijs: +/- Ä 559,-
De 10,1-inch Viewsonic Viewpad 10pro heeft, evenals de originele Viewpad 10, weer twee besturingssystemen aan boord: Android 2.2 Froyo en Windows 7 Professional. Nieuw is onder meer de Intel Atom Z670 (Oak Trail)-processor. Viewsonic heeft blijkbaar echter niet veel geleerd van de kritiek op de eerste Viewpad 10, want de recensenten hebben vrijwel dezelfde kritiek op de Viewpad 10pro. "De Viewsonic Viewpad 10pro is zelfs niet geschikt als je op zoek bent naar een tablet die zowel op Android als Windows kan draaien. Android draait te traag om nuttig te zijn en apps wilden niet installeren. Daarnaast is het scherm te donker", aldus TechRadar. Mobilechoice UK voegt daaraan toe: "De Viewsonic Viewpad 10pro is een dual-OS tablet met Android en Windows, maar heeft daardoor ook een identiteitscrisis. Wellicht alleen leuk voor de business-user die echt niet zonder zijn of haar laptop kan."

Viewsonic Viewpad 10pro
Viewsonic Viewpad 10pro

Viewsonic Viewpad 7x & Viewpad 7e

Prijzen respectievelijk: +/- Ä 349,- en +/- Ä 169,-
De Viewsonic Viewpad 7x (met Android 3.2 Honeycomb en een dual-core NVIDIA Tegra 2-processor) en de budgetvriendelijke Viewsonic Viewpad 7e (Android 2.3 en een 1GHz ARM Cortex A8-processor) zijn nog niet verkrijgbaar, dus er zijn nog geen recensies van verschenen. Niettemin lijkt Viewsonic bij deze modellen wel de belangrijkste pijnpunten te hebben aangepakt: deze nieuwe 7-inch Viewpads zijn voorzien van hogere Android-versies (inclusief Flash-ondersteuning) en snellere processors, wat bijelkaar voor minder haperingen en softwareproblemen zou moeten zorgen.

Viewsonic Viewpad 7e
Viewsonic Viewpad 7e

Conclusie

Volgens de critici bieden de Viewsonic-tablets niet genoeg waar voor hun geld: softwareproblemen komen regelmatig voor en door het gebruik van verouderde Android-versies (zonder Flash-ondersteuning) laat ook het gebruik te wensen over. Daarnaast hebben de (10,1-inch) modellen die zowel Android als Windows 7 aan boord hebben een identiteitscrisis, waardoor ze nergens echt goed in zijn. Dit zijn problemen die niet mogen voorkomen, zeker niet gezien de prijs die je voor de tablets betaalt (varierend van ongeveer Ä 169,- voor het eenvoudigste 7-inch Android-only model tot Ä 559,- voor het recentste 10,1-inch model met Android + Windows 7). Wellicht zal Viewsonic deze problemen hebben opgelost op de binnenkort te verschijnen Viewpad 7x en Viewpad 7e, maar vooralsnog ben je beter af met een Samsung Galaxy Tab 10.1 of een iPad 2, waarvan je de eenvoudigste modellen zelfs voor minder geld in huis kan halen dan de Viewpad 10pro (het duurste Viewsonic-model)...

portablegear.nl