Interessant:

Symbian Anna: wat is nieuw

achtergrond 13 april 2011 om 11:36

Met Symbian Anna heeft Nokia eindelijk een update van het Symbian^3-besturingssysteem aangekondigd; PortableGear bekijkt wat nieuw is in deze update.

Symbian Anna

Symbian Anna - ook bekend als Symbian PR2 - is niet echt een geheel nieuw besturingssysteem, maar het is een grote update van het Symbian^3-besturingssysteem, dat veel kritiek te verduren krijgt. De eerste toestellen die standaard bij de levering op Symbian Anna zullen draaien, zijn de Nokia E6 en de Nokia X7. Daarnaast krijgen binnen enkele maanden de Nokia E7, N8, C7 en de C6-01 een upgrade naar Symbian Anna.

Nieuwe iconen

Niet de meest belangrijke, maar misschien wel de meest opvallende update in Symbian Anna: de nieuwe iconen. Deze hebben een stuk helderder kleuren gekregen en de hoekjes zijn fraaier afgerond, waardoor de interface er aantrekkelijker uitziet dan in Symbian^3.

Symbian Anna: nieuwe iconen
Symbian Anna: nieuwe iconen

Virtueel toetsenbord in portretmodus

Het virtuele toetsenbord is nu eindelijk ook te gebruiken in een portretmodus (dat wil zeggen terwijl je je toestel verticaal vasthoudt). In Symbian^3 was het on-screen toetsenbord enkel in de landschapmodus (horizontaal) te gebruiken. Nieuw is ook een split-screen voor het intikken van tekst bij internetpagina's en apps. Dat is handig, want dan ontneemt het toetsenbord niet het zicht op de op dat moment actieve applicatie of webpagina.

Symbian Anna: virtueel toetsenbord in portretmodus
Symbian Anna: virtueel toetsenbord in portretmodus

Verbeterde browser

De interne browser van Symbian^3 kreeg veel kritiek, dus het is niet verwonderlijk dat deze in Symbian Anna flink onder handen is genomen. Deze nieuwe versie is sneller, biedt een verbeterde touch-interface (inclusief URL-invoerveld) en een altijd zichtbare 'Go Back'-knop. Ook de toolbar-buttons zijn uitgebreid en het geintegreerde zoekveld is verbeterd.

Algemene verbeterde gebruiksvriendelijkheid

Naast de browser is de gebruiksvriendelijkheid van de Ovi Store en Ovi Maps eveneens onder handen genomen. Vooral de zoekfunctionaliteiten van deze diensten zijn verbeterd. In sommige landen zal Ovi Maps ook informatie over het openbaar vervoer geven. Daarnaast is het gebruik van de fotoviewer vereenvoudigd. Verder zijn de beveilingsopties (onder meer voor Microsoft Exchange) uitgebreid en het is nu mogelijk om Microsoft Communicator Mobile (alleen op zakelijke toestellen aanwezig) te gebruiken voor instant messaging.

Symbian Anna: vereenvoudigde fotoviewer
Symbian Anna: vereenvoudigde fotoviewer

Nokia Conversations