Interessant:

Internet veiliger met een VPN

tips 8 augustus 2019 om 15:09

Om veilig en anoniem over internet te surfen is een Virtual Private Network (VPN) een uitkomst. In dit artikel bespreken we de voor- en naderelen van een VPN en bekijken we hoe je gemakkelijk een VPN gebruikt op je telefoon.

Wat is een VPN?

Een VPN, virtual private network, zorgt voor een extra laag beveiliging voor je internetsessies. Als je gebruikt maakt van een VPN verloopt al het internetverkeer via een beveiligde verbinding. Hiertoe maak je contact met n van de servers van de VPN provider. Deze servers zoeken vervolgens de informatie die je nodig hebt en sturen dit via de beveiligde verbinding door naar jou. Van oudsher maakten vooral bedrijven gebruik van VPN's maar tegenwoordig kan je ook als consument vrij eenvoudig van een VPN gebruik maken.

Hoe werkt een VPN op een telefoon?

In dit artikel gebruiken we NordVPN als voorbeeld. Zelf zijn we zeer tevreden over deze provider. Bij NordVPN kan je abonnementen van 1 tot 36 maanden afsluiten. Het goedkoopste abonnement (langste looptijd) kost enkele euro's per maand. NordVPN heeft bijna 6.000 servers in 60 landen, waardoor een overal ter wereld een goede snelheid is gegarandeerd. Het bedrijf zetelt in Panama, waar er minder regels zijn om internetverkeer in de gaten te houden. Het gebruik van NordVPN op Android is erg eenvoudig. Nadat je de app hebt gedownload voer je eenmalig je gebruikersnaam en wachtwoord in. Daarna kan je handmatig of automatisch verbinding maken met de VPN server. Je kan je VPN zo inrichten dat je altijd gebruik maakt van de VPN als je via WiFi internet. Andere VPN-aanbieders bieden soortgelijke software en functies.

Voordelen VPN

Het grote voordeel van een VPN is dat je vrij anoniem het internet op kan. Een VPN versleutelt en anonimiseert je internetverkeer. Hierdoor zijn sites die je bezoekt niet te herleiden tot jezelf. Ook je locatie is veelal onzichtbaar. Vaak kan je zelf kiezen welke locatie je wilt gebruiken om te internetten. Door bijvoorbeeld Amerika als locatie te gebruiken, kan je ook Amerikaanse Netflix of HBO bekijken. Ook apps die niet in Nederland beschikaar zijn kan je op deze manier downloaden. Netflix en andere bedrijven stellen dit echter niet op prijs en proberen met wisselend succes VPN's tegen te houden.

Nadelen VPN

Bij een VPN speelt vertrouwen een grote rol. Omdat je internetverkeer immers via de servers van de VPN provider loopt, is deze in staat om te zien welke sites je bezoekt. Als je overigens geen VPN gebruikt dan kan je internetprovider zien welke sites je bezoekt. Let er dan op dat je een VPN gebruikt die goed aangeschreven staat, en die je gegevens niet logt. Of dit echt niet gebeurt zal je overigens nooit zeker weten. Naast de vertrouwenskwestie speelt ook de infrastructuur van de VPN een rol. Al je internetverkeer loopt immers over de servers van de VPN-provider. Een trage VPN-provider zorgt voor een trage internetverbinding. Hou er tot slot rekening mee dat andere bedrijven zoals Google of Facebook je wel kunnen volgen als je ingelogd van hun diensten gebruik maakt.

Moet ik een VPN gebruiken

Of je een VPN moet gebruiken hangt van een aantal zaken af. Allereerst kiezen veel mensen voor een VPN om anoniem te kunnen internetten. Als je dit belangrijk vindt is een VPN een slimme keus. Zorg er dan wel voor dat je niet inlogt in Google of Facebook, want dan kunnen deze bedrijven je alsnog volgen. Als je gebruik maakt van openbare WiFi-netwerken is een VPN bijna een must. Omdat je niet weet hoe deze netwerken beveiligt zijn creer je met een VPN je eigen, bijna niet te breken beveiliging. In het geval van een hack van het openbare netwerk blijft al je internetverkeer anoniem. Tot slot kan je een VPN nog inzetten om content die alleen in bepaalde landen beschikbaar is te bekijken. Hou er wel rekening mee dat deze content ook weer geblokkeerd kan worden.

portablegear.nl