Interessant:

Bescherm je privacy op je telefoon

tips 19 juni 2018 om 21:39

Dankzij de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die sinds 25 mei 2018 van kracht is, zijn we ons allemaal bewuster geworden van onze privacy. In dit artikel leggen we uit wat je zelf kan doen om de privacy op je mobiele telefoons beter te beschermen.

Het is erg fijn dat de overheid helpt om je data te beschermen. Ondertussen gaan we zelf bewust of onbewust niet zo zorgvuldig om met onze gegevens. Vooral op smartphones. Een vingerafdruk- en irisscanner op de nieuwe Samsung Galaxy S9 (bij onze partner KPN) en zelfs het hypergeavanceerde Face ID van de nieuwste Apple telefoon (bij onze partner KPN) is niet altijd genoeg om te voorkomen dat appjes aan je Tinderdate rondslingeren op het wereldwijde web. Met deze tips beveilig jij je data op je smartphone optimaal. Eerder gaven we al tips om je telefoon beter te beveiligen om de schade bij verlies en diefstal te beperken.

Tip 1 - Wees voorzichtig met openbare WiFi

Het is superhandig als je ergens van WiFi gebruik kan maken. Zeker als je krap zit in je mobiele data of als er geen mobiel bereik is. Toch moet je voorzichtig zijn met internetten via openbare WiFi-netwerken. Zeker als er geen wachtwoord benodigd is. Netwerken zonder wachtwoord zijn relatief makkelijk te hacken. Hackers kunnen zo zien welke handelingen je uitvoert op je mobiele telefoon. Wat opzoeken op Wikipedia kan natuurlijk geen kwaad, maar bedenk goed op welke netwerken je Facebook, internetbankieren of Netflix wilt gebruiken.

Gratis WiFi is niet veilig
Gratis WiFi is niet veilig

Tip 2: blijf up-to-date

Zorg ervoor dat je telefoon en apps up-to-date zijn. Werk je geïnstalleerde apps altijd bij naar de nieuwste versie van de software. Vaak bevatten deze updates bescherming tegen nieuwe beveiligingsproblemen. De app store geeft dit meestal automatisch aan. Bij de meeste apps kun je ervoor kiezen om updates automatisch uit te laten voeren. Stel wel in dat updates alleen automatisch uitgevoerd worden als je verbonden bent met wifi. Dat kost je namelijk minder MB’s.

Tip 3: check je toestemming

Bij het installeren van een app krijg je vaak een melding dat de app toegang wil tot bepaalde gegevens. Bijvoorbeeld je contactenlijst, microfoon of fotogalerij. Bedenk goed welke toestemming je bepaalde apps wilt geven. Apps die om onduidelijke redenen veel toestemmingen vragen zijn onbetrouwbaar. Waarom zou een spelletje toegang moeten hebben tot je contactgegevens en je fotogallerij? Geef apps ook niet zo maar toegang tot je social media profiel. De app krijgt daarmee meestal toegang tot je naam, profielfoto en geslacht. De app kan bovendien toegang krijgen tot gegevens die je op je profiel hebt gepubliceerd. Soms geef je zelfs toestemming aan de app om in jouw naam bijdragen te posten op je profiel, wat vrijwel altijd onwenselijk is.

Kijk uit met app-permissies
Kijk uit met app-permissies

Tip 4: privefoto's in de 'Veilige map'

Naaktfoto's, een kopie van je cv of intieme berichten zie je liever niet rondslingeren op het internet. Samsung heeft daar een unieke oplossing voor. Bij de nieuwere Samsung Galaxy smartphones staat de Veilige Map standaard geïnstalleerd. Als je je data in de Veilige map zet, kun je er alleen maar bij als je de map ontgrendelt met je vingerafdruk of een pincode. Niemand anders kan dan bij jouw gevoelige informatie.

Tip 5: zet bluetooth en locatie uit

Je hebt net Google Maps afgesloten omdat je je locatie bereikt hebt. Of je verlaat je huis nadat je via je bluetoothspeaker muziek hebt geluisterd. Dan heb je vast je locatie en bluetooth nog aan staan. Via locatie en bluetooth kunnen apps jouw signaal blijven volgen en slaan die gegevens op, ook al gebruik je die apps niet op dat moment. Schakel ze daarom uit als je ze niet gebruikt.

Tip 7: gebruik een wachtwoord

Misschien een beetje een open deur, maar het is belangrijk om je telefoon te vergrendelen met een pincode, wachtwoord, patroon of je vingerafdruk. Stel dan ook een pincode in die niet voor de hand ligt. Of teken een wat ingewikkelder patroon in plaats van de eerste letter van je naam. Zo kan alleen jij de inhoud van je telefoon zien. Smartphonedieven, nieuwsgierige vrienden of achterdochtige partners hebben in ieder geval het nakijken.

Beveilig je toestel met een wachtwoord
Beveilig je toestel met een wachtwoord

Tip 6: wachtwoorden in een kluis-app

Voor vrijwel elke dienst of website heb je een wachtwoord nodig. Een paar wachtwoorden kun je wel onthouden. Maar met de tientallen tot soms wel honderden diensten die je nu gebruikt, is het bijna onmogelijk om alle verschillende wachtwoorden te onthouden. Bewaar je wachtwoorden daarom in een app die al je wachtwoorden veilig voor je beheert. KeePass, Dashlane en Keeper zijn voorbeelden van dit soort apps. Zo heb je vaak maar één wachtwoord nodig om de rest van je wachtwoorden te zien. Voordeel: voor elke dienst kun je een lang en uniek wachtwoord instellen, dat moeilijker te hacken is.

De basis voor dit artikel en de uitgaande links zijn aangeleverd door onze partner KPN.

portablegear.nl