Interessant:

Nokia gelooft niet in WiMAX

nieuws 10 april 2009 om 09:30

Nokia gelooft niet in de mobiele breedbandtechnologie WiMAX, sterker nog: het Finse bedrijf denkt WiMAX ten dode is opgeschreven.

Anssi Vanjoki, een topman van Nokia, zei in een interview dat hij niet dacht dat de toekomst van WiMAX (waarmee draadloos internet op grote afstanden mogelijk is) veelbelovend is. Volgens hem zal WiMAX op dezelfde wijze eindigen als Betamax/VHS; na enige tijd de markt te domineren, zal het bedrijf ten onder gaan, onder meer door gebrek aan innovatie.

In plaats van voor WiMAX kiest Nokia dan ook voor het concurrerende LTE (Long Term Evolution), een techniek die voorkomt uit de telecomwereld en standaarden als GSM, UMTS en HSDPA verder evolueert.

Frappant in dit alles is echter wel dat Nokia een van de oprichters is van het originele WiMAX-forum dat het gebruik van deze technologie moet stimuleren. In 2007 kondigde Nokia nog aan WiMAX-telefoons en -apparatuur op de markt te brengen. In 2008 maakten ook verschillende grote bedrijven in de Verenigde Staten afspraken om WiMAX verder te ontwikkelen. HTC introduceerde eind 2008 nog in Rusland het eerste WiMAX-toestel: de HTC MAX 4G.

CRN