Interessant:

mp3HD: betere kwaliteit mp3-muziek

nieuws 2 april 2009 om 09:30

Thomson, een van de ontwikkelaars van het originele mp3-formaat, heeft mp3HD ge´ntroduceerd, een bestandsformaat waarmee de geluidskwaliteit aanzienlijk rijker en voller wordt.

mp3HD-bestanden kan je ook op je huidige mp3-speler beluisteren, maar dan worden ze gewoon afgespeeld als reguliere mp3-bestanden. Helaas moet je als je echt op volle kwaliteit een mp3HD-bestand wil beluisteren een nieuwe speler aanschaffen.

Het mp3HD-formaat heeft echter nog wel enkele grote nadelen. Zo zijn de bestanden erg groot voor de huidige generatie mp3-spelers, die natuurlijk nog niet speciaal ontworpen zijn voor dit nieuwe bestandsformaat. Een tweede nadeel is dat er vaak toch plug-ins nodig zijn om deze bestanden af te spelen, waardoor ze toch niet zo makkelijk af te spelen zijn op je huidige mp3-speler als de fabrikant wil doen geloven. Verder zijn mp3HD- en standaard mp3-bestanden moeilijk van elkaar te onderscheiden, omdat ze beide de extensie .mp3 hebben.

Daar staat tegenover dat de minder gecomprimeerde mp3HD-bestanden een betere geluidskwaliteit bieden. Waarschijnlijk zal dit formaat daarom vooral een oudere generatie aanspreken, want uit onderzoek begin dit jaar bleek nog dat jongeren mp3-geluid verkiezen boven LP en CD.

HiFi.nl