Interessant:

Koosjere GSM voor orthodoxe joden

nieuws 6 november 2008 om 09:30

Ultra-orthodoxe joden in bepaalde wijken in Jeruzalem bellen met een koosjere GSM; dat is een mobieltje waar je alleen mee kan bellen en niet sms'en, internetten of fotograferen.

Ook bepaalde 'ongewenste' telefoonnummers, zoals sekslijnen, zijn standaard op de koosjere GSM's geblokkeerd. Reguliere GSM-modellen zijn verboden, omdat je daarmee op internet kan en ze zodoende 'kwalijke invloed kunnen hebben', aldus de orthodoxe rabbijnen.

Vrouwen mogen echter niet in het openbaar bellen en kinderen mogen nog helemaal geen mobiele telefoon. Die zou maar afleiden van de hele dag leren. Ook radio en televisie zijn daarom verboden. Mobiele telefoons waren al heel lang helemaal taboe voor orthodoxe joden, maar uiteindelijk blijken ze toch wel nuttig en worden ze nu dus toegestaan als ze 'koosjer' zijn. Dit komt naar voren in een reportage in treinkrant De Pers.

Koosjere telefoons zijn al langere tijd in omloop in IsraŽl. In 2006 kwam de Kosherphone er op de markt, gevolgd in 2007 door de Sabbatphone. In 2005 was er ook een speciaal mobieltje voor moslims, de Ilkone i800.

De Pers