Interessant:

Garmin OnRoute: navigatiesoftware voor op de fiets

nieuws 20 augustus 2008 om 10:30

Garmin, fabrikant van navigatiesystemen, heeft speciaal voor de recreatieve fietser nieuwe software ontwikkeld: Garmin OnRoute. Je kan hiermee je autonavigator op de fiets gebruiken.

Een digitale fietskaart van Nederland wordt geleverd op een SD-kaart, die van ieder Garmin-apparaat voor in de auto of op de motor een volwaardig fietsnavigatiesysteem maakt. De fietser wordt, net als in de auto, met stem en kaart naar de bestemming begeleid.

Hoewel ieder hedendaags autonavigatiesysteem beschikt over een 'fietsstand', blijkt dit voor de recreatieve fietser niet voldoende. De autokaarten zijn immers niet voorzien van fietspaden. Zo blijven de mooie autovrije of –luwe fietsplekken verborgen voor de fietsliefhebber en zijn de voorgestelde routes niet altijd ongevaarlijk. Een gespecialiseerd systeem voor fietsers was tot nog toe echter niet voorhanden; Garmin OnRoute brengt hier verandering in. Waypoint, ontwikkelaar van vrijetijdsnavigatie, introduceerde eerder wel een soortgelijke GPS-fietskaart.

Garmin heeft bij de ontwikkeling van de software goed geluisterd naar de wensen van de recreatieve fietser. Die is immers niet in de eerste plaats op zoek naar de kortste of snelste route, maar naar de aantrekkelijkste manier om ergens te komen. Het systeem geeft de voorkeur aan mooie wegen en aan de echte fietspaden, ook al moet hiervoor worden omgereden. De kaart voorziet in 41 duizend kilometer aan mooie fietsroutes en maar liefst 5400 kilometer échte fietspaden.

Ook aan de veiligheid is gedacht: alle snelwegen en provinciale wegen worden door OnRoute als verboden gebied beschouwd. Op de kaart zijn ruim 100 duizend POI's (points of interest of noemenswaardige zaken) te vinden, wat erg handig is als je bijvoorbeeld tijdens de fietstocht trek krijgt in een heerlijke pannenkoek.

"Nederland is met ruim 18 miljoen fietsen een fietsland bij uitstek, dus het minste dat je mag verwachten is de beschikbaarheid van een goed fietsnavigatiesysteem," zegt Kick Groot, productmanager van Halfords. "Deze oplossing van Garmin, waarvoor geen nieuw apparaat hoeft te worden aangeschaft, is waar de recreatieve fietser op zat te wachten. Stop het SD-kaartje in het toestel, monteer het op de los verkrijgbare fietsstuurhouder en alle mooie fietsroutes liggen voor je open. Zo heb je dubbel plezier van je Garmin: in de auto én op de fiets."

De Garmin OnRoute fietskaart is onder andere verkrijgbaar bij ANWB, Halfords en Media Markt. De adviesprijs bedraagt € 89 (exclusief fietsstuurhouder).

portablegear.nl