Interessant:

Volwaardige GPS voor op de fiets

nieuws 26 mei 2008 om 08:30

Specialist in vrijetijdsnavigatie Waypoint heeft deze maand de Nederlandse GPS-fietskaart geintroduceerd. Hiermee wordt gps-navigatie op de fiets net zo eenvoudig als in de auto.

Door deze kaart te laden in een geschikt navigatiesysteem kan het toestel helemaal automatisch mooie routes berekenen, speciaal voor de recreatieve fietser. Om deze kaart te bouwen zijn tienduizenden bestaande fietsroutes over elkaar gelegd en toegevoegd aan de wegenkaart.

Ook op dit moment zijn er al mensen die hun autonavigatiesysteem op de fiets gebruiken. Vaak kun je die toestellen wel instellen op fiets, maar het enige effect is dan dat je niet de snelweg opgestuurd wordt. Ook de dekking van het kaartmateriaal is beperkt tot waar je met de auto mag komen: geen enkel navigatiesysteem weet echt wat mooie wegen zijn, en fietspaden waar je niet met de auto mag komen staan er al helemaal niet in. Resultaat is dan ook een route die prima is voor de auto, maar niet leidt tot 'een mooie route fietsen'.

Deze Nederlandse gps-fietskaart lost dat op: niet alleen zijn de vrijliggende fietspaden toegevoegd; bovendien 'weet' de kaart welke wegen en paden mooi zijn om op te fietsen. Immers: een weg die veel voorkomt in bestaande fietsroutes met wel mooi zijn. Zo bevat de kaart totaal 156.000 kilometer wegen en paden. Om te bepalen welke wegen en paden mooi zijn voor de fietser werden tienduizenden fietsroutes met een totale lengte van 236.295 kilometer 'over elkaar gelegd' en geanalyseerd. Dat leidde tot 41.000 kilometer mooie fietswegen en -paden. Dat is dezelfde afstand als een rondje om de aarde! Totaal werd 5.400 kilometer vrijliggend fietspad toegevoegd en 17.000 kilometer weg aangewezen als 'ongeschikt om te fietsen'.

De GPS-fietskaart werkt op bijna alle toestellen van Garmin. Zowel op toestellen die echt voor het fietsen ontworpen zijn als in de autonavigatiesystemen van Garmin. Een compleet systeem geschikt voor de auto en fiets is bij Waypoint te koop voor minder dan 200 euro. Een toestel specifiek voor fietsgebruik, en dus bijvoorbeeld waterdicht, vanaf zo'n 250 euro. De adviesprijs van de losse gps-fietskaart bedraagt 89 euro.

Net als bij autonavigatie voer je gewoon je bestemming in, en het toestel berekent helemaal automatisch een prachtige fietsroute. Bij veel toestellen is het ook mogelijk zo een rondrit te plannen, bijvoorbeeld langs de fietsknooppunten, die ook opgenomen zijn. Waypoint richt zich met de GPS fietskaart op de recreatieve fietser, op zoek naar de mooiste weggetjes, ook in de regio's verder van huis.

De fietskaart is vanaf medio juni te koop.

portablegear.nl