Interessant:

SMS spam stimuleert opkomst verkiezing

nieuws 19 september 2007 om 11:18

Jongeren zijn eerder geneigd om te stemmen als zij een sms-reminder ontvangen. Dit volgt uit een studie uitgevoerd door Princeton University en de University of Michigan.

Het onderzoek is uitgevoerd tijdens de verkiezing van november 2006 voor een nieuw congres. De onderzoekers sms'ten 4000 studenten met het verzoek te gaan stemmen.

De jongeren die een sms ontvingen waren meer geneigd te gaan stemmen. In totaal nam het aantal stemmers in deze groep toe met 4 procent. Reminders vlak voor de verkiezing leverde het meeste resultaat op. Van de ontvangers gaf 'slechts' 25% aan de berichten irritant te vinden. 59% vond de berichten nuttig.

In veel landen wordt al ruime tijd geëxperimenteerd met sms bij verkiezingen. Bij de verkiezingen in maart vorig jaar waren er tal van Nederlandse gemeentes die kiezers per sms opriepen om te gaan stemmen. Soms ongevraagd via cell-broadcast (Zoetermeer) of gevraagd via opt-in (Tilburg).

In januari 2006 stuurde de huidige president Sarkozy zelfs 70.000 nieuwjaarswensen per sms aan zijn achterban. Hij sloot zijn bericht af met het verzoek op hem te stemmen.

The Crave