Interessant:

Muziekherkenning op GSM

nieuws 19 september 2002 om 01:07

Wel eens een MP3tje willen downloaden waarvan je alleen nog maar de melodie wist en niet de titel? Meestal kwam je dan niet ver op Kazaa. Je hebt toch minimaal een titel of een artiest nodig.

Het Engelse Shazam Entertainment heeft daarvoor een wel erg hippe oplossing gevonden. Bel met je GSM een speciaal nummer en zing of neurie de melodie. Vervolgens krijg je per SMS de titel en de artiest toegezonden.

Op dit moment is de service alleen nog maar in Engeland beschikbaar. De volgende markt die Shazam wil benaderen is de VS. Over uitbreidingsplannen naar Nederland is nog niks bekend.

Shazam heeft als eerste een mobiele realtime melodie identificatie service ontwikkeld. De geavanceerde software heeft slechts 15 seconden nodig om een melodie te herkennen. Het bedrijf heeft in totaal 5 patenten op de techniek aangevraagd.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat 50% van de mensen tussen de 12 en 35 jaar regelmatig de service zal gaan gebruiken. Ook Nokia heeft onlangs aangegeven dat zij verwacht dat mobiele muziekservices zeer populair zullen worden.

Shazam