Interessant:

Sluiting Koreaanse Napster

nieuws 12 augustus 2002 om 17:04

Het afsluiten van het Zuid Koreaanse muziek sharing Soribada heeft geleid tot grote paniek bij de Koreanen meldt WebWereld.

De Recording Industry Association of Korea (de RIAK) heeft begin deze maand Soribada laten afsluiten vanwege schending van de auteursrechten.

De afsluiting heeft in Korea, vanwege het ontbreken van alternatieven, voor heel wat commotie gezorgd, vanwege het gebrek aan alternatieven. Soribada was namelijk erg populair vanwege de Koreaanse gebruikers interface en de grote hoeveelheid Koreaanse content die te vinden was op Soribada. Alternatieven zoals Kazaa en WinMX voldoen daarom voor de meeste gebruikers niet.

In vergelijking met Napster was Soribada enorm populair. 1 op de 2 internettende Koreanen maakte gebruik van de dienst. Dit komt neer op 12 miljoen geregistreerde gebruikers. Het hoogste aantal gebruikers dat Napster ooit heeft gehaald is slechts een factor 7 meer. Maar dan gaat het over wereldwijde gebruikers.

De muziekbranche is uiteraard zeer te spreken over de sluiting van de Koreaanse Napster. De fabrikanten van MP3 spelers zijn wat minder blij. Volgens analisten zouden juist deze fabrikanten enorm hebben geprofiteerd van Soribada.

WebWereld