Interessant:

SMS naar vaste telefoon

nieuws 5 augustus 2002 om 23:22

Belgacom biedt een nieuwe dienst: Belgacom Messenger. Vanaf vanavond kan de beller vanaf zijn GSM een SMS tekstbericht sturen naar een vast toestel meldt Belgacom in een persbericht.

SMS berichten
Dagelijks worden miljoenen SMS berichten verstuurd tussen GSM-gebruikers. Voortaan kan iedereen dit type van berichten ontvangen op zijn of haar vaste lijn. De verzender van het bericht betaalt het gangbare SMS tarief. Voor een bericht dat via Proximus wordt verzonden bedraagt dit 15 eurocent (standaardprijs voor verzending van SMS-berichten binnen BelgiŽ).

Text-to-speech technologie
De nieuwe dienst is mogelijk dankzij de zogenaamde "text-to-speech" technologie die in de SMS context nog in een experimentele fase zit. Het geschreven SMS-bericht van maximaal 160 karakters wordt in de mate van het mogelijke (rekening houdend met bijvoorbeeld smileys en afkortingen) in een gesproken bericht omgezet. Belgacom Messenger brengt het bericht en het nummer van de afzender vervolgens over aan de bestemmeling door middel van een gratis telefoontje. Indien dit niet meteen lukt, blijft het systeem dit twee dagen lang proberen. Tussen 10 uur 's avonds en 8 uur 's morgens worden klanten natuurlijk niet gestoord. 's Nachts worden de berichten opgeslagen en het systeem zal ze de volgende dag opnieuw versturen. Het bericht wordt voorgelezen in de taal die de ontvanger kiest.

Soms vreemde uitspraak
Het spreekt voor zich dat bepaalde afkortingen of uitdrukkingen op verschillende manieren in gesproken taal kunnen worden omgezet. Typische SMS-afkortingen kunnen bijvoorbeeld niet worden uitgesproken of kunnen tot verrassende vervormingen leiden. Het gaat dan ook om een eerste fase die voorafgaat aan de lancering van een nieuwe dienst die op dit moment in ontwikkeling is en waarmee een SMS-bericht zal kunnen worden verstuurd vanaf een vaste lijn.

Belgacom