Interessant:

LimeWire wil muziekindustrie aanklagen

nieuws 26 september 2006 om 20:31

De muziekindustrie en verschillende illegale uitwisselingsdiensten zijn al jaren verwikkeld in een juridische strijd. Meestal is het zo dat de muziekindustrie de p2p-progammamakers aanklaagt, p2p-dienst LimeWire wil het anders doen en wil enkele platenmaatschappijen voor de rechter slepen.

Volgens LimeWire gedragen de Amerikaanse muzieklabels zich als monopolisten, door het alleenrecht op de digitale verspreiding van muziek op te eisen. Door de hoge licentieprijzen is voor derden bijna onmogelijk om ook legaal online muziek te verkopen, aldus LimeWire.

LimeWire wil met zijn aanklacht twee doelen bereiken, het eerste doel is het openbreken van de digitale muziekmarkt. Hierdoor moet iedereen gelijke rechten krijgen om online muziek te verkopen. Het tweede doel heeft betrekking op het gebruik van een filtersysteem. LimeWire heeft een eigen systeem ontwikkeld, maar mag dat niet gebruiken van de platenmaatschappijen. De maatschappijen willen dat LimeWire hun eigen systeem gebruikt, anders mag LimeWire niet eens een licentie bij de maatschappijen afsluiten.

De aangeklaagde bedrijven zijn niet de minste, onder de veertien aangeklaagde labels bevinden zich Sony BMG Entertainment, Motown Record Company, Virgin Records America en Warner Brothers Records.

Webwereld