Interessant:

UPC moet identiteit van uploaders bekendmaken

nieuws 24 augustus 2006 om 22:44

In de strijd tegen de online uitwisseling van muziek en films heeft Stichting Brein een belangrijke overwinning geboekt. Voor het eerst wordt een internetprovider door een Nederlandse rechter verplicht om de adresgegevens van een van zijn klanten prijs te geven. Brein spande een kortgeding aan tegen provider UPC.

De rechter die de zaak behandelde had weinig oog voor de theoretische argumenten van UPC, UPC werd dus verplicht om de identiteit van drie notoire uploaders aan Brein bekend te maken. Nu de identiteit van deze uploaders bij Brein bekend is, kunnen de uploaders worden aangeklaagd.

De drie uploaders waren al lid van de Bittorrent-tracker DikkeDonder.nl. Indien UPC de identiteit zijn klanten niet binnen twee dagen aan Brein bekend maakt, hangt de kabelprovider een boete van 1.000 euro per dag boven het hoofd.

UPC kan nog in hoger beroep tegen deze uitspraak, het is nog onbekend of het bedrijf de uitspraak zal aanvechten.

Andere Nederlandse internetproviders verklaren dat zij nooit klakkeloos de adresgegevens van hun klanten bekend zouden maken aan Brein. Ieder verzoek van Brein zou individueel bekeken moeten worden.

WebWereld