Interessant:

Omstandigheden iPod-fabriek toch niet aan de haak

nieuws 27 juni 2006 om 21:04

Sinds twee weken doen er hardnekkige geruchten de ronde over slechte werkomstandigheden in een Chinese fabriek, waar onder iPod's geproduceerd worden. Bij de Foxconn-fabriek heeft men toegegeven dat er gewerkt wordt volgens methoden die niet conform de Chinese wet zijn. Niet alleen Apple maakt gebruik van Foxconn's diensten, ook Dell en Intel zijn er klant.

Het verhaal over de barre omstandigheden werd naar buiten gebracht door de Britse krant The Daily Mail. De eigenaar van de Foxconn-fabriek ontkende alle beschuldigingen en dreigde vorige week zelfs nog met een rechtszaak tegen The Daily Mail.

Een woordvoerder van de fabriek heeft nu laten weten dat arbeiders verplicht zijn om maandelijks 80 overuren te draaien, naast hun gebruikelijke overvolle dienstrooster. De Chinese wet staat niet toe dat arbeiders meer dan 44 overuren per maand maken.

Foxconn wil niet toegeven dat het zijn arbeiders onderbetaald, de fabriek betaalt al zijn medewerkers uit volgens de geldende minimumlonen in de regio.

Volgens Foxconn zou Apple een team van onderzoekers naar de fabriek gestuurd hebben, om de zaak te beoordelen. Het Apple-team zou niets gevonden hebben, maar Apple zwijgt hierover.

Engadget