Interessant:

Buma Stemra maakt einde aan gratis muziek voor horeca

nieuws 27 januari 2006 om 22:47

In Nederland zorgt Buma/Stemra voor de inning van royalty’s op muzieknummers. Radiostations, televisiezenders en kroegen moeten geld betalen voor de muziek die zij in hun kroeg draaien. Deze bedragen kunnen hoog oplopen, vandaar dat de website Hospitaly Music zo populair was. Hier konden kroegbazen namelijk gratis muziek downloaden.

Hospitality Music is een initiatief van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De website bood eigenaren van horecagelegenheden muziek aan die gratis gedraaid mag worden in de kroeg.

Vanaf de dag dat de website in de lucht is, heeft Buma/Stemra problemen met Hospitality Music. Volgens Buma/Stemra zou de website horecaondernemers aanzetten tot illegale praktijken.

Het grootste gedeelte van de muziek op de website is rechtenvrij en mag dus kosteloos gedraaid worden in de kroeg. Na lang zoeken trof Buma/Stemra enkele nummers aan die niet helemaal rechtenvrij bleken te zijn. Om grote problemen te voorkomen heeft HKN de website uit de lucht gehaald.

De Buma/Stemra gaat wel geld eisen voor de reeds gedownloade muziek van de website. Horecaondernemers kunnen dus een hoge factuur verwachten.

nu.nl