Interessant:

MP3 spelers 25 euro duurder door kopieerheffing

nieuws 4 november 2005 om 20:21

Het ziet ernaar uit dat MP3-spelers een stuk duurder zullen worden in Nederland. SONT pleit namelijk voor een speciale kopieerheffing op draagbare muziekspelers en harddisk recorders. De heffing zal maximaal 25 euro zijn.

In Nederland betalen consumenten al speciale heffingen op lege geluidsdragers, zo zitten er heffingen op blanco CD's, lege videobanden en de ouderwetse cassettebandjes.

Mocht de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) zijn zin krijgen, dan kan de prijs van MP3-spelers met maar liefst 25 euro stijgen. Als het aan SONT ligt dan geldt voor muziekspelers met een opslag onder de tien gigabyte een maximumheffing van 5 euro. Voor MP3-spelers met meer dan tien gigabyte geheugen kan de heffing variëren tussen de 8 en 25 euro.

De producenten van draagbare muziekspelers staan sceptisch tegenover de plannen van SONT. Volgens een woordvoerder van Sony Nederland zal een eventuele invoering van de heffing leiden tot een stijging van de import spelers uit landen waar geen heffing geldt.

Maandag heeft SONT overleg met de fabrikanten en importeurs van MP3-spelers over een eventuele kopieerheffing op MP3-spelers.

WebWereld