Interessant:

Nederlands belastingvoorstel draait MP3 de nek om

nieuws 27 april 2005 om 20:53

Een Nederlands wetsvoorstel houdt de gemoederen in MP3 land flink bezig. Stichting Thuiskopie pleit voor een hoge belasting op muziekspelers. Indien de Europese Commissie niet ingrijpt, worden harddisk MP3 spelers onbetaalbaar.

Stichting Thuiskopie pleit voor een hoge belasting op mediadragers die een grote opslagcapaciteit hebben, zoals de iPod's met harde schijven van wel zestig gigabyte. Stichting Thuiskopie meent namelijk dat de kans groot is dat deze MP3 spelers worden gebruikt voor de opslag van illegale MP3 bestanden.

Deze belastingmaatregel treft vooral de welwillende internetter, die betaalt namelijk dubbel voor zijn legale muzieknummers. Als men zijn legale nummers downloadt betaalt men er al voor en dan zou er ook belasting betaald worden bij het aanschaffen van een MP3 speler. Stichting Thuiskopie wil een belasting van 3,28 euro per gigabyte heffen, de duurste iPod zou dan maar liefst 180 euro duurder worden.

Door deze belasting zou heel Nederland een soort accijns gaan betalen over het MP3 formaat. Ieder apparaat dat MP3's zou kunnen bevatten zou dan onderhevig zijn aan deze belasting, zelfs reguliere harde schijven voor computers. De enige manier om deze belasting te omzeilen is om muziekspelers te verkopen die alleen legale nummers afspelen. Dat zou beteken dat de iPod alleen iTunes nummers kan afspelen, de Sony HD Mini Disc alleen ATRAC bestanden kan afspelen en muziekspelers van onder andere Creative en iRiver alleen WMA bestanden kan afspelen. De consument heeft dan, in principe, niets meer te kiezen.

The Register