Interessant:

Lancering legale Napster luidt MP3 prijzenoorlog in

nieuws 27 mei 2004 om 22:13

Tot voor kort waren er maar enkele spelers op de Europese markt voor legale MP3's. Nu het legale Napster zijn diensten ook in Europa aanbiedt, zien de oude spelers hun monopolie-positie bedreigd en worden de prijzen flink verlaagd.

Ondanks dat er veel aanbieders van legale MP3's zijn in Europa, zit er vaak dezelfde leverancier van MP3's achter. Het gaat om het Britse On Demand Distribution, kortweg OD2 genaamd.

OD2 had tot de komst van Napster in Engeland, halverwege deze maand, nauwelijks last van concurrentie. Maar OD2 voelt de hete adem van Napster in zijn nek en verlaagde zijn prijzen drastisch, legale MP3's zijn tot wel vijftig procent in prijs gedaald.

In de nabije toekomst verwachten experts dat Apple iTunes ook een start zal maken in Europa. iTunes is een van de populairste legale aanbieders in Amerika. Wanneer Apple iTunes in Europa gelanceerd wordt, kan er weleens een prijzenoorlog uitbreken op de markt van legale MP3's. Met zijn prijshalveringen lijkt OD2 de toekomstige concurrentie een slag voor willen te zijn. Het is nog niet bekend wat de gevolgen van de lagere prijzen zijn voor de Nederlandse MP3 diensten die gebruikmaken van de OD2 database.

Emerce (NL)