Interessant:

Huawei helpt dove kinderen met lezen

nieuws 6 december 2018 om 21:33

Huawei laat zich van haar goede kant zien en lanceert een campagne en app om dove en slechthorende kinderen beter te leren lezen. Met de gratis app StorySign kan je een boek lezen, terwijl in de app dezelfde tekst in gebarentaal te zien is.

32 miljoen dove kinderen

Wereldwijd zijn er 32 miljoen dove kinderen die meer moeite hebben met leren lezen dan horende leeftijdsgenootjes. Dit komt doordat dove en slechthorende kinderen klanken niet aan geschreven woorden kunnen koppelen. Hierdoor lopen zij vaak al op vroege leeftijd een taalachterstand op. “Wij willen de wereld van boeken toegankelijker maken voor dove kinderen”, zegt Andrew Garrihy, CMO van Huawei West-Europa, “zodat zij, samen met hun ouders, gebarentaal ontwikkelen en leesvaardigheid ontwikkelen.”

Samen leren lezen

StorySign helpt ouders om samen met hun dove kinderen een voorleesmoment te hebben. De app gebruikt AI om tekst te vertalen naar gebarentaal, waardoor de kinderen, net als hun leeftijdsgenoten, leren lezen terwijl ze naar de woorden in kinderboekjes kijken. Volgens FODOK, Federatie voor Ouders van Dove Kinderen, is het erg belangrijk dat er meer aandacht komt voor leesbevordering. “Voorleeskilometers maken met dove en slechthorende kinderen zorgt voor leesplezier. En voorlezen vergroot hun greep op de wereld. Ze worden er sterker van”, zegt woordvoerder Mariën Hannink.

Animatie met gebarentaal

In StorySign, vertaalt de avatar Star, in gebarentaal, het kinderboek ‘Waar is Dribbel?’. In de toekomst zullen meerdere boeken worden toegevoegd. “We hebben de exacte gezichtsuitdrukkingen van gebarentolken gekopieerd om Star tot leven te brengen”, vertelt Neil Pymer, creative director bij Aardman Animations, verantwoordelijk voor de animatie van Star. “Een klus die heel nauw luistert, want we hebben het ontwikkeld voor tien talen en elke taal is anders. Mimiek is zeer belangrijk omdat het 70% van de gebarentaal bepaalt. Elke knik of glimlach doet er toe.” Voor een optimale leeservaring maakt de app gebruik van Image Recognition en Optical Character Recognition (OCR). Om de app voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar te maken werkt deze ook op andere Android toestellen.

Doneren

Er is met veel partners gewerkt aan de ontwikkeling van de app, de animaties en de vertaling. Voor het doorontwikkelen van de app en om aandacht te vragen voor het probleem is Huawei vandaag een grote campagne in Europa begonnen. Iedereen kan doneren via www.storysign.com. Donaties komen ten goede aan FODOK en worden besteed aan projecten om dove kinderen te helpen met hun taalontwikkeling, zoals nieuwe boekjes voor StorySign. “Wij hopen van harte dat mensen doneren en zo een steentje willen bijdragen aan onze inspanningen om dove kinderen te helpen met leesbevordering”, aldus Mariën Hannink van FODOK.

Hoe de app werkt

De app werkt na downloaden erg eenvoudig. Tijdens het lezen scan je met de app de pagina, die je aan het lezen bent. De avatar Star verschijnt en beeldt de tekst uit in gebarentaal. Hierbij worden de woorden uitgelicht die Star aan het gebaren is. Zo leren de kinderen de betekenis kennen van de woorden. Het scannen van de pagina's gaat heel eenvoudig en kan bijna onder elke hoek plaats vinden. StorySign is te downloaden via de Google Play Store en via de HUAWEI App gallery, in 10 talen. Naast Nederlands zijn dat Belgisch, Duits, Engels, Iers, Frans, Spaans, Italiaans, Zwitsers en Portugees.

portablegear.nl