Interessant:

Nederlanders lezen liever geen erotische boeken in het openbaar

nieuws 24 juni 2016 om 14:43

Een derde van de Nederlanders leest liever geen erotische boeken of magazines in het openbaar, zoals Fifty Shades of Grey of de Playboy. Daarnaast leest ruim een op de vijf Nederlanders geen religieuze boeken zoals de Bijbel of Koran in het openbaar.

Dit blijkt uit onderzoek van Kobo, een van de grootste aanbieders van e-readers en e-books wereldwijd. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder ruim 1.000 respondenten, april 2016.

Een bekend fenomeen in het openbaar vervoer: het schaamteloos meeluisteren of -lezen van gesprekken of telefoonberichten. Ook bij boeken, kranten of tijdschriften spieken Nederlanders vrolijk mee. Bijna de helft (48,1%) van de Nederlanders checkt de cover van het boek of magazine dat andere mensen in het openbaar aan het lezen zijn.

Opvallend is dat het spieken naar de kaft van een boek of tijdschrift leeftijdsgebonden is, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Hoe ouder de lezer, hoe minder geïnteresseerd men is in de boeken en tijdschriften van andere lezers. 70% van de Nederlanders van 25-34 jaar checkt andermans cover, terwijl maar 23% van de Nederlanders van 65 jaar of ouder dit doet.

Ruim de helft (52,4%) van de Nederlanders verbergt de cover van een boek in een gênante situatie. 22,5% van de Nederlanders zou dit doen door het boek plat neer te leggen zodat de cover niet zichtbaar is. Ruim een vijfde (21,7%) zou het boek liever digitaal lezen via een e-reader.

De afgelopen jaren heeft digitaal lezen in Nederlandstalige gebieden een flinke opmars gemaakt. In 2010 vlogen zo’n 300.000 e-books over de virtuele toonbank, blijkt uit gegevens van CB, afgelopen jaar waren dat er zo’n 2,5 miljoen. Ook het aantal verkochte e-readers groeit: in het eerste kwartaal van 2016 zijn 10% meer e-readers verkocht dan in het eerste kwartaal van 2015. De meest populaire genres onder digitale lezers zijn thrillers, romans en literatuur. Een opkomend genre dat in populariteit stijgt is het gezondheidsboek, bijvoorbeeld over fitness en diëten.

portablegear.nl