Interessant:

Donald Rumsfeld met Churchill-game voor iPhone en iPad

nieuws 26 januari 2016 om 11:12

De 83-jarige Donald Rumsfeld, oud-minister van Defensie van de VS, heeft bijgedragen aan een nieuwe Solitaire-game voor iOS. Deze 'Churchill Solitaire' is gebaseerd op Churchill's favoriete kaartspel tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Donald Rumsfeld was 1975 tot 1977 (onder Gerard Ford) en van 2001 tot 2006 (onder George W. Bush) de minister van Defensie van de Verenigde Staten. Hij is daarmee zowel de jongste als oudste minister van Defensie van de Verenigde Staten geweest.

Churchill Solitaire
Churchill Solitaire

In 1973 verbleef Rumsfeld 20 maanden als Amerikaanse ambassadeur in Brussel. Daar raakte hij bevriend met André de Staercke, een Belgische ambassadeur. De Staercke liet Rumsfeld kennismaken met Churchill Solitaire, een strategische variant van het bekende kaartspelletje Solitaire. De Staercke leerde het spel weer van de Engelse premier Churchill zelf kennen toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in ballingschap in Londen zat en een vertrouweling van Churchil werd. Naar verluidt speelde Churchill het spel in een poging zijn geheugenverlies tegen te gaan en om zijn 'strategisch denken' te verbeteren.

Donald Rumsfeld begeleidde de ontwikkelaars van het spel met een methode die hij ook op het Pentagon gebruikte - met een serie van memo's, bekend als 'sneeuwvlokjes'. Dit betrof zowel papieren memo's als met een dictafoon ingesproken notities.

Churchill Solitaire is gratis beschikbaar voor de iPhone en iPad (vanaf iOS 8.0), bevat wel in-app aankopen. In het spel neem je de rol aan van een jonge Winston Churchill in 1893 en als je succesvol genoeg bent kan je promoties verdienen om op te klimmen tot eerste minister van Engeland.

Wall Street Journal