Interessant:

Europese Radio Unie wil digitale radio in plaats van FM-radio

nieuws 8 mei 2015 om 09:40

De European Broadcasting Union (EBU) wil digitale radio (DAB+,†Digital Audio Broadcasting) zoveel mogelijk bevorderen. De EBU wil daarop om termijn een 'uitstapdatum' voor FM-radio vastleggen.

De EBU is de overkoepelende organisatie van de openbare tv- en radiozenders in 56 landen. De EBU heeft veel vertrouwen in de technologische vooruitgang in de (radio)sector en gelooft in digitale radio (DAB+). De EBU meldt dat er bij DAB+ "veel meer frequenties beschikbaar zijn, antennes goedkoper zijn en er minder stroom wordt verbruikt".

De openbare omroepen moeten volgens de EBU een voortrekkersrol spelen in het promoten van digitale radio, want†commerciŽle radiozenders zullen dit niet doen. Zij zitten immers niet te wachten om meer frequenties, omdat dat de concurrentie vergroot. Verder wil de EBU dat er een datum wordt vastgesteld waarop FM-radio definitief uit de ether verdwijnt. Dit is volgens de EBU nodig, omdat er anders "bij consumenten geen stimulans ontstaat om nieuwe apparatuur te kopen die digitale radio ondersteunt". Noorwegen stopt in 2017 als eerste land ter wereld met FM-radiouitzendingen.

De meeste huidige smartphones bieden ondersteuning van FM-radio, waarbij de headset meestal al antenne fungeert.

De Standaard