Interessant:

E-afvalberg blijft enorm toenemen

nieuws 23 april 2015 om 09:57

Uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat de berg elektronische afval wereldwijd met 41,8 miljoen ton per jaar blijft toenemen. De Verenigde Staten en China zorgen samen voor 32 procent van al het e-afval.

In het rapport meldt de United Nations University, de onderwijs- en onderzoekstak van de Verenigde Naties, dat de hoeveelheid e-afval elk jaar met enkele procenten zal blijven groeien. De verwachting is dat er in 2018 wereldwijd meer dan 50 miljoen ton elektronisch afval wordt geproduceerd. 60 procent van het afval betreft keukenapparatuur (koelkasten, wasmachine) en andere huishoudelijke apparatuur. Telefoons, computers en printers maken 7 procent van de afvalberg uit.

Problematisch is dat slechts een zesde van het e-afval wordt gerecycled. Volgens de VN is al het in 2014 geproduceerde e-afval in totaal 52 miljard dollar waard. De weggegooide elektronische apparatuur bevat veel waardevolle grondstoffen. In totaal zou de berg van vorig jaar 300 ton goud bevatten. Ook kan uit het afval ijzer en koper worden terug gewonnen. Naast waardevolle stoffen, bevat het e-afval echter ook veel schadelijk stoffen. Hieronder zijn lood en CFC-gassen. 

Nederland produceert 23,4 kilo e-afval per persoon per jaar. In veel Afrikaanse landen, waar het elektronische afval veelal gedumpt wordt, is de productie 1,7 kilo per persoon per jaar.

DuurzaamBedrijfsleven.nl