Interessant:

Gezondheidsapps doen stress toenemen

nieuws 21 april 2015 om 12:35

Volgens artsen kunnen gezondheidsapps de stress over de eigen gezondheid doen toenemen. Zij waarschuwen dat de apps niet getest en onwetenschappelijk zijn.

Het gaat daarbij om gezondheidsapps als MyFitnessPal en Apple's Health-app, welke automatisch is voorgeinstalleerd om Apple's nieuwste iPhone-modellen en op de Apple Watch. De artsen waarschuwen dat deze relatief nieuwe apps, die onder meer je hartslag, bloeddruk en zuurstofniveau in je bloed bijhouden, onnodig meer zorgen over je gezondheid kunnen geven, zonder dat daar verder enig voordeel bij is. Sterker nog: het werkt zelfs stress in de hand. "De waarheid is dat deze apps en apparaten niet getest zijn en onwetenschappelijk zijn en onzekerheid in de hand werken", aldus de artsen in het tijdschrift British Medical Journal.

Apple Health-app op iPhone
Apple Health-app op iPhone

Volgens de artsen zijn de fabrikanten meer gefocust op winst maken dan op de gezondheid van hun gebruikers. In het ergste geval wordt er zelfs beweerd dat sommige apps expres zo zijn ontworpen dat gebruikers zich meer zorgen gaan maken om hun gezondheid, zodat dat zij "meer geld uitgeven aan gezondheidstechnologie, dieetpillen en afslankprogramma's". Niettemin is "de meerderheid van de apps die calorieen meet of stappen telt onschuldig, maar echte voordelen voor de gezondheid leveren zij niet".

Daily Mail