Interessant:

LibreOffice komt naar de cloud

nieuws 27 maart 2015 om 10:05

Het gratis softwarepakket LibreOffice komt binnenkort beschikbaar in de cloud als LibreOffice Online. De cloudversie was al in 2011 beloofd, maar nu zeggen ontwikkelaars IceWarp en Collabora vaart te zetten achter de ontwikkeling.

LibreOffice is een gratis pakket met kantoorsoftware, dat momenteel beschikbaar is voor elk desktop-besturingssysteem en voor virtuele platformen als Chrome OS, Firefox OS en iOS. Daarnaast is een Android-versie in de maak. De ontwikkeling van LibreOffice Online, waarmee je meteen (gratis) toegang hebt tot de software via je browser zonder iets te hoeven installeren, begon in 2011, op basis van de HTML5-technologie. LibreOffice Online zal het Open Document Format (ODF) ondersteunen en gaan concurreren met Google Docs en Microsofts Office 365.

"LibreOffice is ontstaan met het doel om op het historische erfgoed van OpenOffice een solide ecosysteem te bouwen, dat investeringen - die de sleutel zijn voor verdere ontwikkeling van de gratis software - aan te trekken", aldus Eliane Domingos de Sousa van The Document Foundation, de initiator achter LibreOffice. "Dankzij het groeiende aantal bedrijven dat investeert in de ontwikkeling van LibreOffice zijn we goed op weg om het pakket voor elk platform beschikbaar te maken, inclusief de cloud".

De officiele beschikbaarheid van LibreOffice Online is nog niet bekend gemaakt, maar naar verluidt verschijnt deze cloudversie van LibreOffice eind 2015.

LibreOffice
LibreOffice

The Document Foundation Blog