Interessant:

Openbare WiFi-hotspots niet veilig

nieuws 27 november 2014 om 09:49

Voor smartphones en tablets zijn er veel accessoires die fysieke beschadiging voorkomen. Veel consumenten denken echter niet aan andere veiligheid en zetten de WiFi-verbinding op telefoon of tablet wagenwijd (en onbeveiligd) open.

Terwijl consumenten er goed aan doen hun telefoon fysiek te beschermen, zijn ze roekeloos over de bescherming van andere zaken, aldus onderzoek van de Finse beveiligings- en privacy-onderneming F-Secure. Door onbeveiligde en niet geverifieerde openbare WiFi-hotspots kunnen cybercriminelen data ontfutselen door het opzetten van een namaak-hotspot die gratis WiFi biedt. Een recent onderzoek van F-Secure heeft uitgewezen dat twee van de drie consumenten minimaal één keer per maand verbinding leggen met een openbaar WiFi-netwerk. Volgens Sean Sullivan, Security Advisor bij F-Secure, is het grootste gedeelte roekeloos over hun verbinding terwijl er genoeg VPN-applicaties bestaan die privacy kunnen garanderen. Met VPN (Virtual Private Network)-apps kan een openbaar netwerk zo beveiligd worden gebruikt als een privénetwerk.

"Veel consumenten maken verbinding met het eerste beste gratis WiFi-netwerk dat ze vinden", zegt Sullivan. "Wanneer je deze verbinding niet beschermt, kun je dit vergelijken met het luidkeels delen van je persoonlijke gegevens. Aan de ene kant geven we veel geld uit aan beschermhoesjes en cases, maar aan de andere kant geen euro aan wat écht belangrijk is: data en privacy."

Het opzetten van een 'fake' WiFi-hotspot is geen lastige en kostbare aangelegenheid voor criminelen. Voor minder dan 200 euro kan iemand met verstand van zaken eenvoudig iets in elkaar zetten wat op een legitieme WiFi-hotspot lijkt. Vervolgens kunnen zij daarmee dataverkeer bekijken en pincodes, wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens traceren. Een mooie, lederen hoes om je smartphone mag dan helpen als je je telefoon laat vallen, maar deze cover zal geen bescherming bieden wanneer je gebruik maakt van een 'foute' hotspot. Een iPad-cover kost 39 euro. Voor een lager bedrag kun je een jaar lang je telefoon beschermen met een VPN-verbinding.

portablegear.nl