Interessant:

Dell viert 30ste verjaardag

nieuws 3 mei 2014 om 09:18

Dell viert vandaag zijn 30ste verjaardag: in 1984 werd het bedrijf opgericht door Michael Dell met slechts 1.000 dollar. De Amerikaanse PC-gigant heeft heden ten dage moeite mee te komen op de snel groeiende smartphone- en tabletmarkt.

Op 3 mei 1984 richt Michael Dell, op 19-jarige leeftijd, PC's Limited op met een startkapitaal van niet meer dan 1.000 dollar. Aan het einde van zijn eerste jaar op de universiteit besluit hij zich full-time te wijden aan de groei van zijn bedrijf.

In 1985 wordt eerste Dell PC wordt gebouwd: "Je weet wel, met een razendsnelle 8MHz processor, een superhandige 5,25-inch floppy drive en een gigantische harde schijf met 10MB. Bepalend voor de toekomst zijn de productiemethode en een nieuw niveau van klantenservice met bijvoorbeeld risicovrije productruil en productsupport thuis binnen één dag", aldus Dell zelf in een melig persbericht.

In 1988 brengt Michael Dell zijn bedrijf naar de beurs en haalt hij 30 miljoen dollar op. De marktkapitalisatie is in deze vier jaar gestegen van 1.000 dollar naar 85 miljoen dollar. In 2001 is Dell de wereldwijde nummer één van de pc-fabrikanten.

In 2013 kopen Michael Dell en Silver Lake Partners Dell van de aandeelhouders terug. Het doel is de groeistrategie te versnellen en te focussen op innovaties en investeringen op lange termijn. Dit is pure noodzaak: Michael Dell hoopt het bedrijf beter te kunnen hervormen als het niet meer op de beursgenoteerd is. Waar Dell in het verleden veel geld verdiende met traditionele desktop- en laptop-computers, miste het de slag om tablets en smartphones.

Dell XPS 12 Duo
Dell XPS 12 Duo

portablegear.nl