Interessant:

Controverse om selfie in stemhokje

nieuws 29 april 2014 om 10:33

De Stichting Bescherming Burgerrechten en Lucas Kruijswijk uit Eindhoven willen een verbod op selfies met een ingevuld stembiljet in het stemhokje.

Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Volgens Kruiswijk en de Stichting Bescherming Burgerrechten is het maken van een selfie (zelfportret met de telefoon) met een ingevuld stembiljet in het stemhokje "in strijd met het stemgeheim". In een poging een verbod af te dwingen, spannen zij daarom een kort geding aan tegen de Staat.

Afgelopen maart, tijdens de raadsverkiezingen, waren er kiezers die het blijkbaar een leuk idee vonden om selfies met hun stembiljet (ook wel 'stemfies') via sociale media te verspreidden. Kruiswijk en de Stichting vinden dat de overheid had moeten ingrijpen, om "aan haar plicht te voldoen het stemgeheim te waarborgen". Zij willen voor de Europese verkiezingen (aankomende 22 mei) daarom een verbod op stemfies afdwingen.

Plasterk, de minister van Binnenlandse Zaken, beweerde eerder dat stemfies legaal zijn. Volgens Kruiswijk heeft die uitspraak geen goede juridische ondergrond.

Eindhovens Dagblad