Interessant:

EU stelt universele oplader verplicht

nieuws 14 maart 2014 om 10:29

Na jarenlang soebatten heeft het Europees Parlement eindelijk het voorstel bekrachtigd waarin telefoonfabrikanten het wordt verplicht om een universele oplader mee te leveren. Ook moeten de toestellen compatibel worden met de opladers.

De wetgeving omtrent een universele oplader laat bijzonder lang op zich wachten: al in 2009 dreigde toenmalig Europees Commissaris Günter Verheugen met "Europese regelgeving" als fabrikanten niet vrijwillig afspraken over een universele oplader zouden maken. Verschillende fabrikanten maakten vervolgens afspraken over een universele gsm-oplader, maar variatie bleef bestaan (vooral Apple is hardnekkig met een eigen Lightning-oplader). Eind 2013 sloot het Europees Parlement een 'principeakkoord' waarin stond dat fabrikanten van mobieltjes verplicht worden om hun toestellen compatibel te maken met een universele oplader. Dit akkoord is dan eindelijk bekrachtigd.

In het akkoord staat dat telefoonfabrikanten verplicht worden om een universele oplader met hun toestellen mee te leveren én dat de toestellen compatibel moeten zijn met de universele oplader. Afgezien van Apple hadden veel grote smartphone- en tabletfabrikanten zich al neergelegd bij de Europees richtlijnen: zij voorzien de meeste van hun toestellen tegenwoordig van een microUSB-oplader en microUSB-aansluiting. 

De universele oplader moet niet alleen de gebruiksvriendelijkheid ten goede komen door de enorme berg verschillende opladers in het huishouden te reduceren, het Europees Parlement hoopt ook dat de elektronische afvalberg erdoor verkleind wordt, omdat 'bij aankoop van een nieuwe telefoon de oplader behouden kan blijven'. Vraag blijft dan of dat consumenten de keuze krijgen een toestel zonder of met oplader te kopen of dat fabrikanten in de toekomst géén oplader meer hoeven mee te leveren.

De Europese Commissie gaat toezien op de uitvoering van de richtlijn: Apple en andere fabrikanten die nog geen universele oplader gebruiken krijgen de komende drie jaar de tijd om hun telefoons compatibel te maken met de universele oplader (lidstaten krijgen twee jaar om de Europese richtlijnen in de landelijke wetgeving te integreren en de fabrikanten krijgen daarna nog een jaar tijd op de toestellen aan te passen). Het kan dus nog wel tot 2017 duren voordat daadwerkelijk alle mobieltjes voorzien zijn van een universele oplader.

DeRedactie.be