Interessant:

Sony en Panasonic introduceren Archival Disc-formaat

nieuws 10 maart 2014 om 10:01

Sony en Panasonic hebben 'Archival Disc', een nieuwe standaard voor professionele, nieuwe-generatie optische schijven voor langdurige dataopslag, aangekondigd.

Archival Disc wordt op termijn mogelijk de opvolger van de huidige traditionele Optical Discs (CD/DVD's) en Blu-Ray Disc. Op een Archival Disc, die in 2015 officieel wordt gelanceerd, kan je in eerste instantie tot 300GB data opslaan. Op termijn willen Sony en Panasonic ook Archival Discs met een opslagruimte van 500GB en 1TB introduceren.

Volgens Panasonic en Sony hebben optische schijven "uitstekende eigenschappen waarmee ze zich tegen de omgeving beschermen, zoals stof- en waterbestendigheid en ze kunnen tegen veranderingen in temperatuur en vochtigheid als je ze bewaart. Ook zijn ze compatibel met verschillende formaten, zodat data ervan kan worden afgelezen, ook als formaten evalueren". 

Sony en Panasonic denken dat het belangrijk is dat je op optische schijven in de toekomst veel meer data kan opslaan, zeker gezien de "toekomstige groei van de archiefmarkt" (waarschijnlijk wordt bedoeld dat archieven steeds vaker digitaal worden opgeslagen red.). De Archival Disc zullen dan ook eerst op de zakelijke markt worden geintroduceerd. Voor de consumentenmarkt kan de nieuwe standaard echter belangrijk worden als opslagmedium voor 4K Ultra HD-video's, die enorm veel data bevatten.

Archival Disc logo
Archival Disc logo

Sony