KPN krijgt boete van 30 miljoen euro
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft aan KPN een boete van bijna 30 miljoen euro opgelegd. KPN heeft in 2010 een overtreding begaan bij de aanbestedingsprocedure van vaste telefonie voor diverse overheidsorganisaties.
De boete werd opgelegd op 21 december 2011, maar bekendmaking ervan heeft KPN tot heden via de rechter tegen kunnen houden. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft nu bepaald dat ACM het besluit en daarmee de boete openbaar mag maken. KPN is verplicht om haar concurrenten onder gelijke voorwaarden als zichzelf toegang te verlenen tot haar netwerk voor vaste telefonie. Wijzigingen van de voorwaarden voor deze toegang, zoals tariefinformatie, moeten tijdig en volledig worden aangekondigd. ACM heeft geconstateerd "dat KPN op een cruciaal moment in de aanbestedingsprocedure tariefinformatie achterhield die zij verplicht was met haar concurrenten te delen. Door haar concurrenten niet te informeren over een door KPN doorgevoerde kortingsregeling kwamen deze concurrenten op achterstand te staan tijdens het aanbestedingsproces. Zij konden deze lagere tarieven niet meer verwerken in hun aanbod."
"KPN heeft met deze overtreding de concurrentie op ernstige wijze benadeeld", aldus Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM. "Dit is niet de eerste keer dat KPN een dergelijke overtreding begaat. Daarom hebben we KPN niet alleen een boete opgelegd maar destijds ook onder verscherpt toezicht gesteld."
KPN vindt de boete veel te hoog en heeft bij het CBb hoger beroep aangetekend tegen het boetebesluit. KPN verzet zich verder inhoudelijk tegen het boetebesluit van ACM. Het CBb heeft weliswaar bepaald dat KPN de non-discriminatieverplichting in de Telecomwet heeft overtreden, maar "naar de mening van KPN rechtvaardigt dat niet een dergelijke hoge boete, omdat de norm waarop deze overtreding is gebaseerd op voorhand niet duidelijk was", aldus de reactie van KPN in een officieel persbericht op het besluit. KPN kreeg in 2011 eerder een miljoenenboete van 7,9 miljoen euro voor kartelvorming.