Interessant:

Werkgevers laks over diefstal tablets en smartphones

nieuws 31 oktober 2013 om 12:43

Slechts een derde van de werkgevers in Nederland vindt diefstal of verlies van een onbeveiligde smartphone, tablet of laptop van een werknemer een groot bedrijfsrisico.

Dat blijkt uit onderzoek van Panteia in opdracht van Digibewust onder 300 MKB werkgevers en 507 werknemers. Een groeiend aantal mensen neemt hun eigen smartphone, tablet of laptop mee naar kantoor (40%), waardoor zakelijk en privégebruik steeds meer door elkaar gaat lopen. Een groot deel van de mkb-werkgevers in Nederland is onvoldoende ingesteld op dit BYOD-principe (Bring Your Own Device). Slechts 9% van de werkgevers weet hoe de beveiliging van privéapparatuur dat op kantoor wordt gebruikt, is geregeld. Maar een kwart van de werkgevers heeft hierover afspraken gemaakt. Slechts een derde van de werkgevers vindt diefstal of verlies van een onbeveiligd apparaat een groot bedrijfsrisico.

Een lastig maar steeds belangrijker wordend aspect is privacy. Belangrijk is dat werkgevers en werknemers duidelijk weten wat wel en niet gecontroleerd mag worden. Werkgevers denken in de meeste gevallen te weten hoe het zit, in de praktijk blijkt dit toch anders te zijn. Zo denkt 60% van de werkgevers dat back-ups maken van alle bestanden (zowel zakelijk als privé) vanaf een zakelijk toestel van een werknemer mag, terwijl dit niet is toegestaan. En 51% denkt dat back-ups maken van alle zakelijke bestanden die op het privétoestel van de werknemer staan niet mag, terwijl dit juist wel is toegestaan.

"Het verlies van een onbeveiligde privélaptop of -smartphone vol met vertrouwelijk bedrijfsinformatie komt vaker voor dan je denkt. En wat te denken van kinderen die spelletjes op de telefoon of laptop spelen, voor je het weet hebben al je klanten een verzoek om buren te worden in FarmVille. Juist bij het BYOD-principe is het van belang dat werkgevers en werknemers samen afspraken maken. Want zakelijk gebruik van privé apparaten neemt de komende jaren alleen maar toe", aldus Marjolijn Bonthuis van Digibewust.

Het onderzoek is gedaan in het kader van de campagne Alert Online, een campagne van en voor partners uit het bedrijfsleven en de publieke sector. De website www.alertonline.nl brengt acties, initiatieven en projecten onder de aandacht van organisaties die samen de oproep doen om veilig en bewust te internetten. De campagne Alert Online loopt van 28 oktober tot en met 5 november en is onderdeel van de eerste Europese cyber security maand.

portablegear.nl