Interessant:

TomTom biedt Jam Ahead Warning

nieuws 3 september 2013 om 13:54

TomToms nieuwste navigatiesystemen in de GO-serie zijn allen uitgerust met 'Jam Ahead Warning', waarmee wordt aangegeven wanneer een file begint zodat je tijdig snelheid kan minderen en ongelukken kan voorkomen.

Bijna eenderde van de automobilisten (29%) geeft aan ooit in een kop-staartbotsing terechtgekomen te zijn omdat zij zelf, of achteropkomend verkeer, te hard reden en niet op tijd konden remmen bij het naderen van een file. Een onafhankelijk onderzoek onder 1.239 Nederlandse automobilisten toont aan dat plotseling opdoemende files vaak leiden tot gevaarlijke situaties en veel ongelukken. Slechts 45% van de respondenten geeft aan dat ze nog nooit in een hachelijke situatie terecht zijn gekomen bij het achterop rijden van een file. Het aantal ongelukken zou flink teruggedrongen kunnen worden als automobilisten beter op de hoogte zouden zijn van het exacte beginpunt van een file, en daarvoor gewaarschuwd worden bij het naderen ervan.

"Uit dit onderzoek blijkt dat er een serieus probleem is, waar we met onze verkeersinformatie-technologie iets aan proberen te doen," aldus Corinne Vigreux, Managing Director van TomTom Consumer. "De TomTom Traffic informatie is nu zo nauwkeurig, dat we de exacte positie van de staart van een file kunnen aangeven. We hebben een nieuwe 'Jam Ahead Warning' ontwikkeld, die duidelijk aangeeft waar een file precies begint en waarschuwt snelheid te minderen indien te hard wordt gereden."

†Driekwart van de Nederlandse automobilisten claimt altijd voldoende afstand te houden onder het rijden, en 59% zegt te weten hoe lang het duurt voordat een auto stilstaat als er plotseling geremd moet worden. Desondanks zorgen files dus nog altijd voor veel ongelukken. Niet vreemd, als de overige resultaten van het onderzoek worden bekeken. In werkelijkheid schat namelijk ruim de helft van deze zelfverzekerde automobilisten deze afstand veel te laag in. Gevoegd bij de respondenten die aangeven geen idee te hebben, zorgt dit dus voor een grote groep automobilisten die een potentieel gevaar vormen wanneer ze een onverwacht opdoemende file naderen en plotseling moeten remmen.

Het onderzoek is uitgevoerd in zes Europese landen. In die landen zijn er behoorlijke verschillen in de kennis van de juiste remafstand. Spaanse automobilisten zijn het meest overtuigd van zichzelf, 81% van hen geeft aan precies te weten wat de juiste remafstand is bij een snelheid van 100 km/u. Hiernaar gevraagd kon echter slechts 21% het juiste antwoord produceren. De Britten zijn veruit het beste op de hoogte van de remafstanden, hoewel ook in Groot-BrittanniŽ slechts 39% van de ondervraagden deze vraag correct wist te beantwoorden.

†TomTom heeft onlangs een nieuwe reeks TomTom GO navigatiesystemen met Lifetime TomTom Traffic gelanceerd. De nieuwe TomTom GO 400, GO 500, GO 5000,†GO 600†en†GO 6000 zijn allemaal uitgerust met de unieke 'Jam Ahead Warning', die tijdig waarschuwt voor een opkomende file.

TomTom GO 600
TomTom GO 600

portablegear.nl