Interessant:

Liever geen mobieltje in kist bij crematie

nieuws 3 december 2012 om 09:55

Crematoria hebben liever niet meer dat nabestaanden overledenen een mobieltje in hun kist meegeven bij een crematie. De batterijen van een toestel kunnen namelijk ontploffen en de verbrandingsoven beschadigen.

Dat schrijft het Haarlems Dagblad. Niet alleen kan de verbrandingsoven beschadigen, ook het personeel van de crematoria loopt gevaar door de mobieltjes in de kist. Het probleem is van de laatste tijd: volgens de directeur van de Crematoria in Twente is het nu een trend om overledenen iets persoonlijks (zoals zijn of haar mobieltje) mee te geven in de kist. De Twentse crematoria zeggen dat het een landelijk probleem is, waar nog weinig ruchtbaarheid aan wordt gegeven.

Crematoria hebben verder liever ook niet dat overledenen een fles drank in de kist meekrijgen. Het glas smelt bij hoge temperaturen en zet zich vast op de vloer, waardoor deze beschadigd raakt.

Ook bij begrafenissen worden vaak mobieltjes meegeven: in 2005 gaven al steeds meer Ieren aan met hun mobiele telefoon begraven te willen worden. Toch levert ook begraven worden met een mobieltje problemen op: de batterijen zijn namelijk ook schadelijk voor het milieu. Daarnaast schrokken bezoekers van een Belgische begrafenis in 2003 zich rot toen in de grafkist een mobiele telefoon afging.

Haarlems Dagblad