Interessant:

Gesmokkelde iPhone 5 populair in Gazastrook

nieuws 17 oktober 2012 om 13:03

De iPhone 5 is populair in de Gazastrook. Dat is opmerkelijk, want in Gaza heerst armoede en de iPhone 5 heeft daar een extreem hoge prijs als gevolg van smeergeld om het toestel het land in te smokkelen.

De prijs van de iPhone 5†in de Gazastrook wordt niet alleen opgedreven door de kosten van steekpenningen die de smokkelaars moeten betalen, maar ook door een belasting die Hamas oplegt. Palestijen in de Gazastrook betalen minimaal 900 euro (16GB) en maximaal 1.140 euro (64GB) voor Apple's nieuwste speeltje.

Apple heeft geen officiŽle winkel in Gaza. De islamatische leiders van Hamas van Gaza zijn al jaren in conflict met IsraŽl, waar de iPhone 5 pas vanaf december te koop is.†IsraŽl en Egypte blokkeren delen van Gaza om te voorkomen dat er "militaire zaken" worden ingevoerd. Dat bemoeilijkt de import van de iPhone 5, maar niettemin slipt het toestel dus toch af en toe door de strenge bewaking. Opmerkelijk is dat er ook nog kopers zijn in het door armoede geplaagde gebied. In†IsraŽl riep een ultraorthodoxe rabbijn overigens onlangs op om alle iPhones te verbranden.

De Gazastrook is niet het enige gebied waarnaar de iPhone 5 wordt gesmokkeld. Ook in Rusland (waar eveneens geen officŽle Apple Store†is) is de iPhone 5 populair smokkelwaar: daar lopen de prijzen op tot 3.700 euro (voor het 64GB model).

iPhone 5
iPhone 5

Jerusalem Post