Interessant:

Minister Taiwan in problemen om promoten iPhone 5

nieuws 3 oktober 2012 om 16:23

Hu Yu-wei, de minister van Informatie van Taiwan, is in de problemen gekomen, omdat hij de iPhone 5 zou hebben gepromoot. Van hem werd juist verwacht dat hij het concurrende HTC (uit Taiwan) positief in het nieuws zou brengen.

De Taiwanese minister plaatste de foto van de iPhone 5 - "van een vriend", aldus de minister - op zijn Facebookpagina. Daar plaatste hij ook nog de tekst bij: Help the economy and bolster consumption (oftewel: helpt de economie en versterkt de consumptie).

Het Facebookbericht van de minister ontketende in Taiwan een storm van kritiek. Het werd gezien als een belediging voor HTC, een Taiwanees bedrijf dat te lijden heeft onder de heftige concurrentie van Apple en de iPhone 5. Daarnaast is de president van Taiwan, Ma Ying-jeou, een grote HTC-fan: hij geeft regelmatig HTC-smartphones weg aan buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Ook hij zal zijn minister dus op het bericht hebben aangesproken. Shih Yen-hsiang, de Taiwanese minister van Economie, verklaarde eerder - naar aanleiding van de teruglopende HTC-verkopen - dat Taiwanezen HTC-producten moesten kopen.

Na de beschuldiging van "onpatriotisme", zei minister Hu Yu-wei dat hij een HTC One gebruikt, maar overwoog een iPhone 5 te kopen. Eigenlijk had Hu Yu-wei met zijn bericht niet eens geheel ongelijk, want veel componenten van de iPhone 5 worden gemaakt in Taiwan of bij de fabriek van het Taiwanese Foxconn in China.

TUAW