Interessant:

ADHD door GSM-straling (bij muizen)

nieuws 19 maart 2012 om 10:08

Onderzoekers van de Yale Medical School in de VS hebben aangetoond dat muizen die als foetus of baby worden blootgesteld aan GSM-straling, hyperactief gedrag gaan vertonen, dat erg doet denken aan symptonen van ADHD.

De onderzoekers plaatsten een mobieltje in actieve belmodus (maar zonder geluid) en een inactief mobieltje op een kooi met zwangere muizen. De baby's van de muizen werden ook in de kooien geboren en grootgebracht. Uit de testen die later op de muizen werden uitgevoerd bleek dat de muizen die waren blootgesteld aan het actieve mobieltje (dus aan GSM-straling) minder geheugencapaciteit hadden en hyperactiever waren dan de controlegroep. Volgens de onderzoekers kwam dat doordat de hersengebieden die over deze functies gaan beinvloed waren door de GSM-straling.

De conclusie van de onderzoekers luidde dat GSM-straling een negatief effect had op de hersenontwikkeling van de jonge muizen en in potentie gebreken als ADHD zou kunnen veroorzaken.

"We hebben aangetoond dat gedragsproblemen van muizen die op ADHD lijken, veroorzaakt kunnen worden door de blootstelling aan mobiele straling in de baarmoeder", vertelt onderzoeker Dr. Hugh S. Taylor van de Yale Medical School aan Science Daily. "Mogelijk is de toename van gedragsproblemen bij mensenkinderen ook deels toe te schrijven aan de pre-natale blootstelling aan mobiele straling".

De Raad van Europa wilde in 2011 ook een GSM-verbod op scholen vanwege het gezondheidsrisico van GSM-straling voor kinderen.

Mashable